Mejeriet tvingas stänga

Hygienbristen var så omfattande att det innebar en betydande risk för konsumenternas hälsa. Nu förbjuds mejeriet att tillverka, lagerföra och sälja ost.

26 juli 2018 11:30

Eddis ost förbjuds att tillverka, hantera, förvara och släppa ut livsmedel på marknaden. Om företaget bryter mot reglerna kommer Livsmedelsverket att döma ut ett vite om 50 000 kronor.

Bristerna i hygienen var så omfattande och allvarliga att de livsmedel som tillverkats på platsen, och råvarorna som förvarats där, innebär en betydande risk för konsumenternas hälsa. Det konstaterade Livsmedelsverket under ett kontrollbesök. Eddis ost startade i oktober förra året, ägaren Elias Zaher svarar inte på våra frågor om hygienen eller vad han anser om Livsmedelsverkets kritik.

– Vi har stängt företaget och kommer att starta ett nytt, skriver Elias Zaher i ett meddelande till tidningen.

Bolaget hävdade redan den 26:e juni att verksamheten skulle upphöra samt att all opastöriserad mjölk hällts ut i avloppet och att osten omgående skulle kasseras. Två veckor senare gjorde Livsmedelsverket en kontroll på anläggningen med hjälp av polisen, och fann femtusen liter opastöriserad mjölk och ett par hundra kilogram ost. Där fanns även tydliga tecken på att verksamheten pågått de senaste dagarna. Företaget sålde ost till grossistföretag och restauranger.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Hansson

Ämnen du kan följa