Fler ordningsvakter till Norrköping

13 juli 2018 04:00

”En bra snut är en död snut!” Varje morgon på väg till Campus passerar jag en lång lista av dödsönskningar över polisen. Under 2017 anmäldes 74 000 fall av klotter. Det är bara en bråkdel av all förstörelse. Norrköpings kommun klottersanerar för minst 800 000 kr varje år, som du och jag betalar över skatten. När privata fastighetsägare drabbas tas kostnaden ut på hyran, eller den egna plånboken. Totalt handlar det om miljonbelopp.

Det enda rimliga är att samhället skyddar oss mot skadegörelse och vandalism. Inför riksdagsvalet slåss de flesta riksdagspartier om att ge mer resurser till polisen. Men det räcker inte! Det tar tid att utbilda poliser. Därför föreslår Liberalerna även en halv miljard till kommunerna, för att de tillfälligt ska kunna använda förordnade ordningsvakter.

I Norrköping vill vi Liberaler se ordningsvakter i särskilt utsatta områden, därför att vi vet att det ger resultat mot vardagsbrotten. Nyligen hörde jag en butiksanställd berätta att hon varje vecka griper tjuvar på bar gärning i en av galleriorna. En ordningsvakt ersätter aldrig polisen, men han eller hon kan arbetsledas av polisen i ett skarpt läge, och också göra enklare omhändertaganden. De skulle verkligen kunna ge ett bra stöd till våra butiksanställda och butikernas väktare.

Kriminologer brukar tala om två olika siffror: faktiska brott och upplevd otrygghet. I veckan berättade en kvinna för mig om sitt fantastiska bostadsområde. Det var jättebra för barnen! ”Men det är klart, jag går aldrig ut i parken när det är mörkt.” Även den som upplever otrygghet blir begränsad, fångad, ofri. Vi tror att vissa parker, lekplatser och utegym skulle upplevas som tryggare med ordningsvakter som patrullerar i området.

Den ordningsvakt som flest norrköpingsbor stöter på idag står inne på en nattklubb eller krog, och är duktig på att ta hand om personer som bråkar eller är påverkade. Den uppgiften behöver också göras på gatan, men där har krögarnas personal ingen befogenhet. Det kan vi ändra på! Ordningsvakter kan bevaka, nattvandra och göra ronder. De stör klottrare, knarklangare och cykeltjuvar. Genom att synas i brottsutsatta områden kan ordningsvakter – tillsammans med polisen och socialtjänsten – skapa nya kontaktvägar för de boende och lösa situationer innan de leder till problem.

Därför föreslår Liberalerna även att socialkontoret återinför fältassistenter, som möter barn och unga i deras vardag. Vi vet att fältassistenter efterfrågas av brottsförebyggare. De spelar en viktig roll för att samordna insatser med ideella föreningar, skola, föräldrar och polis. Fältassistenter handlar om snabba och tidiga insatser för barn och unga.

En bra snut är en Norrköpingssnut, en polis som vi är stolta över och tacksamma för, en polis som har goda kontaktvägar in i socialförvaltningen och som kan ta stöd av utbildade ordningsvakter. I väntan på att poliserna blir fler tänker vi i Liberalerna försöka göra vårt för att skapa ett tryggare Norrköping.

Ordningsvakter

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola J Hedin, kandidat till kommunfullmäktige för Liberalerna