Båtdelar för stora summor stals

Tjuvarna i Ramsdal gick bet. Men vid Stora Getterö försvann gods för en halv miljon kronor.

30 maj 2018 13:00

Sammanlagt nio växelhus inklusive propellrar uppges ha stulits i söndags natt från båtar som legat fastlåsta vid Stora Getterö på Södra Finnö.

– Vi misstänker förstås att det är samma gärningsmän som misslyckades med att stjäla utombordsmotorer i Ramsdal samma natt. Vad jag vet är att nio båtar har rensats på växelhus, drev och propellrar. Det pratas också om att även motorkåpor stulits, säger Magnus Fridh, en av de stölddrabbade.

Enligt Magnus Fridh kan det handla om beställningsjobb. Stöldgodset är eftertraktat, inte minst som reservdelar på svarta marknaden.

– För tjuvarna är det ett lätt snabbjobb som ger stora pengar. Ett nytt växelhus kostar cirka 30 000 kronor beroende på motorstorlek. Plus allt arbete och tid med försäkringsbolag och verkstäder som alla inblandade måste lägga ned för att kunna använda sina båtar igen, utvecklar Magnus Fridh.

Han anar att tidpunkten när organiserade tjuvligor slår till – precis i skarven mellan vår och försommar – inte är en direkt slump.

– Nu när båtarna ligger i vattnet är det antingen nya eller nyservade motorer som sitter på båtarna. Skärgården är som ett smörgåsbord.

Under natten mot måndagen skrämde en engagerad samverkansgrupp ett par båttjuvar på flykten i Ramsdal, Sankt Anna. Förövarna valde att springa till skogs och lämna kvar bilen på parkeringen vid badplatsen. Kvar på sandstranden låg två styrpulpetbåtar uppdragna redo att få motorerna bortmonterade. Polisen misstänker att gärningsmännen senare kan ha blivit upplockade av sina kamrater med bil i närområdet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson

Ämnen du kan följa