Stoet som har förändrat allt

Vinnaren från i fjol vill sätta nivån och kvala in till Falsterbo med Atina. "Den här hästen har förändrat mycket. Det är väldigt, väldigt kul", säger Viktor Melin.

24 maj 2018 18:30

Ett år äldre och kanske ett år bättre.

Det gäller både för Åbyryttaren Viktor Melin och stoet Atina som kommer till Norrköping Horse show med två uppgifter. Att försvara titeln och kvala in till Falsterbo i sommar.

Inte en helt lätt uppgift med ett startfält som på förhand innehåller stjärnor som Peder Fredricson. Ni vet han som vinner Jerringpriset då och då, samt ett och annat EM, när han inte plockar silvermedaljer på OS.

Omåttligt populär, omåttligt respekterad, omåttligt bra med vad en baskettränare skulle kalla en djup bänk.

Många bra hästar i stallet.

– Han är en populär kille, rak och lätt att ha att göra med. Men på en egen nivå i Sverige, säger Melin.

Själv har han fem hästar i tävling.

Ett sto som växt fram till något över det vanliga, Atina.

Det har öppnat upp en ny dimension för Viktor Melin på tävlingsbanorna.

– Kanske inte den gladaste att ha och göra med. Hon får gärna vara lite så när hon hoppar som hon gör. Det spelar egentligen ingen roll. De får se ut hur som helst och bete sig nästan hur som helst. Det är mindre viktigt då, säger Melin och skrattar.

Tjuvnyp han kan ta. Det idag 12-åriga stoet köpte han i Holland och var ett högriskprojekt som tävlingshäst från start. Mamma till två föl och hade inte passerat en bom före sex år, då de flesta hästar är i slutänden av sin utbildning och kanske ligger på 1,30-metersnivå. Men Viktor såg potential och investerade tid och engagemang.

– Jag tänkte "kommer det att fungera, eller är det för sent?" Men jag tyckte att kvalitén fanns. Nu skördar vi lite, för det har varit mycket jobb med den här hästen med. Samtidigt har det varit roligt hela tiden för hon har nollat nästan under hela tiden, säger Melin om sin egensinniga tävlingspartner.

Samarbetet har gjort att Melin debuterat i femstjärniga GP-tävlingar, samt blågul debut i Drammens nationshoppning för två veckor sedan.

– Där stannade hon dock helt oväntat 15 meter före vattengraven. Det var andra rundan på samma bana, hon visade inga tecken på den första. Vem såg det komma, frågar sig Viktor.

Nu har Atina vilat en helg och hoppas vara fräsch för tävling igen.

– Det börjas ställas ordentliga krav nu när man har häst till det, men jag är fortfarande väldigt ung i sammanhanget, säger 25-årige hemmaryttaren i Norrköpings Horse Show.

I torsdagens första kval kom Viktor och Atina sexa efter en felfri ritt. Vann kvalet till Swedish 7-star Spring tour över 1,45-hindren gjorde Niklas Arvidsson från Helsingborgs Fältrittklubb..

På fredagen finns ytterligare en chans att kvala in till söndagens final, men då över 1,50 meter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle