Gammalt dass glädjer arkeologer

En arkeologs dröm kan vara att hitta en toalett från 1700-talet med välbevarat innehåll. Det är precis vad som har påträffats vid utgrävningar i kvarteret Saltängen.

3 november 2017 18:30

I hörnet Drottninggatan-Saltängsgatan, på innergården till Scandic Hotell, ska det bland annat byggas ett underjordiskt garage. Innan byggnationen startar görs en arkeologisk undersökning. Företaget Arkeologerna utför utgrävningarna på uppdrag av Länsstyrelsen.

– Här vid Strömmen bodde handelsmän. Vi har hittat 1700- och 1800-talshus, men inget från 1600-talet, säger Hanne Menander, en av arkeologerna. Hon berättar att stengrunder och mellanväggar till hus har grävts fram. Ett mycket intressant fynd är ett dass, cirka 2,5meter djupt. Innehållet – alltså några hundra år gammalt bajs – är av stort intresse för arkeologerna. Det hjälper dem att räta ut diverse frågetecken – exempelvis kring vad en förmögen köpmannafamilj åt på 1700-talet. Saltängen var nämligen Norrköpings "guldkust", befolkad av de som hade det gott ställt ekonomiskt.

– Gräddan bodde här, säger Rikard Hedvall som gräver ut den gamla toaletten. Den består av ett minst en meter tjockt lager av avföring. Det har inte angripits av syre och är därför i välbevarat skick.

– Vi kan se fröer, kött, ben och tygbitar, säger Rikard Hedvall och visar en rejäl klump som han plockat upp. Han är glad över att få möjlighet att studera vad som åts i en förmögen norrköpingsfamilj för sisådär 300 år sedan.

Toalettpapper förekom inte, så man brukade andra metoder:

– Mossa och tygbitar användes som toalettpapper, berättar Rikard.

I toaletten hamnade även pipor – och porslin från Kina.

– Då kan vi se sambandet mellan Norrköping och handeln med Kina, säger Rikard Hedvall.

Piporna bär fina mönster, och är daterade. Maria Sjöquist, som dokumenterar fynden, visar en kritpipa med tre kronor och signaturen FR.

– Den är tillverkad under kung Fredrik I:s tid, säger hon. Kung Fredrik I (1676-1751) tillträdde som kung 1720.

Maria Sjöquist berättar att man tar hjälp av olika experter för att närmare datera från vilken tid föremålen kommer. En av experterna är Arne Åkerhagen, 90 år, som vet det mesta om gamla pipor.,

– Han har jobbat på tobaks- och tändsticksmuseet som fanns på Skansen, säger hon.

– Experterna kan också datera från vilken servis en skärva kommer ifrån.

Även grävmaskinisterna som hjälper till har ögonen med sig. En av dem berättar glatt att han upptäckte en snusdosa i mässing.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Johansson

Ämnen du kan följa