Plockade jordgubbar – blev hockeyproffs

Han gick från att plocka jordgubbar för att ha råd med att spela hockey till att förgylla pojkdrömmen om spel i NHL. Efter två säsonger i KHL har Derek Roy nu intagit Linköping för att hjälpa LHC i jakten på det efterlängtade SM-guldet.

1 augusti 2017 15:09

Det var på söndagseftermiddagen som Derek Roy landade på Linköpings flygplats för att börja den nya säsongen i LHC-tröjan.

– Den första dagen vandrade vi mest runt i innerstaden och mitt första intryck var att det är en väldigt mysig liten stad med mycket restauranger och barer. Det känns väldigt rent och människor är väldigt trevliga.

Men han visste inte mycket om varken Linköping eller Sverige innan han kom hit.

– Jag har bara hört att Stockholm är en väldigt fin stad och att det är väldigt mörkt upp i norr under vintertid. Jag har försökt att fråga lite folk och googlat en del. På Google fick jag reda på att ni äter massor köttbullar här, säger han och skrattar.

Passionen för hockey är något som har genomsyrat hela hans familj.

– Min pappa spelade hockey och vi är tre bröder som alla ärvde passionen för hockey. Det var det vi sysselsatte oss med i familjen. Min pappa lärde mig allt han kunde och det var väldigt roligt.

Men vägen till livet som hockeyproffs har varit lång för Roy där allting började på ett jordgubbsfält i Kanada.

– Det var i mina ungdomsår då jag spelade juniorhockey. Man tjänade inte så mycket pengar så jag var tvungen att skaffa ett sommarjobb för att kunna betala för min träning. Jag växte upp på landet och längre ner på min gata fanns det ett jordgubbsfält där jag fick jobba, säger Derek Roy.

Det var en väldigt liten stad där det nästan bara fanns en hockeyrink, en kyrka och en skola. Det var allt.

– Det fanns inte ens några rödljus utan bara stoppskyltar. Det gäller att alltid komma ihåg var man kommer ifrån. När jag spelade i NHL hjälpte jag därför ett litet hockeylag ute på landet genom att sponsra med klubbor och lite saker. Att hjälpa ett litet samhälle genom att sponsra barnen är inte mycket för mig - men betyder väldigt mycket för dem.

På hans meritlista finns det 738 NHL-matcher och två VM-turneringar med Kanada. Han kommer närmast från två säsonger i Europa där han har spelat både i Schweiz och KHL. Därifrån har han med sig en statistik med 30 poäng på 36 matcher i Schweiz följt av 22 poäng på 55 matcher i KHL.

– Jag har med mig väldigt många bra minnen från lag jag spelat i. Det har varit väldigt roligt med min tid i NHL och det är erfarenheter jag kommer ha med mig i hela min karriär. Jag har också fått många vänner under resans gång och sett många platser. Det har varit väldigt bra för mig.

Men nu är det två säsonger för LHC som gäller. Här ska han ta nytta av sina erfarenheter för att ta laget så långt som möjligt - förhoppningsvis ända till SM-guld.

–  Jag ska tillföra både offensivt och defensivt. Jag vill hjälpa andra att göra mål och samtidigt göra mål själv. Jag vill spela ett tvåvägsspel. Sedan vill jag även tillföra med mitt ledarskap på isen. Jag är väl en av det äldsta i laget så jag vill – tillsammans med det andra äldre grabbarna i laget – hjälpa de yngre att utvecklas.

Vad brukar du ta för roll i ett lag?

– Jag känner att jag ofta är ledaren men det är inget jag försöker att vara - det är bara min natur. Det är något som jag har haft med mig hela livet. Om man vill bli framgångsrik gäller det att vara sin egen ledare och jobba så hårt som möjligt för att komma dit man vill.

Är det något du vill säga till fansen?

– Jag har hört att det är bra fans här så jag hoppas att så många som möjligt kommer och stöttar oss i den första matchen. Det kommer hjälpa oss otroligt mycket för att komma igång från start.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi