Wiechel står fast vid formuleringar

Sverigedemokraten Markus Weichel tycker att Vänsterpartiets protesthandling under gårdagens kommunfullmäktige var ovärdig, men är samtidigt självkritisk. ”Jag kunde varit mer tydlig i min interpellation”.

20 juni 1917 15:04

Det var under måndagens kommunfullmäktige som Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ valde att lämna salen när SD:s interpellation (fråga) om återvändande av jihadister togs upp. De båda partierna ansåg att det fanns flera stycken i den inledande texten som innehöll fördomsfulla och islamfobiska formuleringar, och dessutom saknade fakta.

Partierna reagerade bland annat över att texten, som var skriven av fullmäktigeledamoten Markus Wiechel (SD), innehöll fördomsfulla stycken om kvinnor iklädda niqab.

”Ett tydligt tecken på att inte heller vår kommun är befriad från de mest extrema elementen inom islam”, skriver Weichel om kvinnornas närvaro på Norrköpings gator. Han skriver också att det finns en moské i Norrköping som har tydliga kopplingar till salafismen. Och att dessa båda företeelser, samt att en avliden IS-krigare härstammar från Norrköping, bevisar att Islamiska Staten har anhängare i Norrköping.

På vilket sätt har den här moskén kopplingar till salafismen?

– En talesperson för moskén, eller han var i alla fall talesperson tidigare, har föreläst vid en organisation som står salafismen väldigt nära, säger Markus Weichel.

Hur ovanstående företeelser skulle vara faktabelagda bevis på att det finns IS-anhängare i Norrköping har Markus Wiechel svårt att svara på.

– Jag har inte anklagat moskén för att ha kopplingar till IS, men säger att talespersonen föreläst för en organisation som har kopplingar till salafismen som har kopplingar till IS, säger han.

Kan du förstå att V och FI tyckte att din text saknade fakta?

– Ska jag vara självkritisk kan jag erkänna att jag tog för givet att Vänsterpartiet visste mer än vad de gjorde.

– Nästa gång kommer jag att vara mer tydlig och beskriva samband och kopplingar, säger Markus Weichel, som tycker att FI och V borde ha stannat kvar i salen.

– Det var väldigt ovärdigt. Vi är alla framröstade, det är vår rätt och skyldighet att lyfta aktuella frågor, säger han.

Interpellationen var ställd till Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är ingen tvekan om att SD gång på gång generaliserar och sprider fördomar om muslimer. Och det är svårt att bemöta svepande påståenden, säger han.

– Däremot tycker jag att man ska ta debatten, istället för att gå som Vänsterpartiet och FI valde att göra i måndags. Vi måste bemöta påståenden och svara på frågor även om de är fördomsfulla och okunniga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Wernström

Ämnen du kan följa