Premiärtur på den sanerade Gusumsån

Under torsdagen invigdes Gusums nya bruksområde under högtidliga former. Landshövdingen Elisabeth Nilsson anlände i roddbåt i den rengjorda ån.

24 juni 2016 08:00

Kanske var det symboliskt att Thomas Örnberg, planerings- och utvecklingsstrateg i Valdemarsviks kommun, var den som fick ro, då han varit en av de drivande i det fleråriga saneringsarbetet. Ett resultat av den omfattande saneringen är att ån har breddats. Totalt har saneringen av bruksområdet kostat drygt 100 miljoner kronor. Torsdagens festligheter handlade om att markera ett avslut för saneringsarbetet och samtidigt ta ny sats för att skapa en trivsam park för invånarna.

– Det är jätteviktigt att Gusumsborna är engagerade i att utforma parken. Det är ett arbete som vi gör tillsammans, sa kommunalrådet Helen Johansson Kokkonen (S).

­– Jag gratulerar kommunen. De har tillsammans med länsstyrelsen gjort ett fantastiskt jobb. Det är en liten kommun som har tagit ett stort ansvar. Det här saneringsarbetet är ett led i att förverkliga miljömålen, varav ett heter en giftfri miljö, sa landshövdingen Elisabeth Nilsson.

Valdemarsviks kommun har avsatt tre miljoner kronor för att iordningsställa och försköna parken. Skatepark, idrottsaktiviteter och plantering av körsbärsträd är några förslag på vad parken ska innehålla. Ytterligare idéer är att utnyttja röda ladan som utställningshall och att flytta bruksmuseet dit.

Tanken är att parken ska vara klar efter 2017 års utgång.

– Jag vill att det ska finnas en gungbräda, sa nioåriga Ebba Henriksson.

Två år yngre brodern Maximillian hade ett annat förslag:

– Jag vill ha en badplats.­

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Gustafson