"Zimbabwier röstar även på en död Mugabe"

Hustrun till Zimbabwes president Robert Mugabe är så entusiastisk över sin makes ledarskap att hon är övertygad om att landets invånare kommer att fortsätta att rösta på honom även när han har gått hädan.

18 februari 2017 16:41

Möjligen spelar Grace Mugabes egna ambitioner om att efterträda maken vad det lider, in i hennes lite udda retorik.

En dag, när Gud har bestämt att Mugabe ska dö, då kommer hans kropp framträda som kandidat på valsedeln, förkunnade Grace Mugabe inför ett möte med anhängare till regeringspartiet Zanu-PF utanför huvudstaden Harare i fredags.

Fyller 93 år

Nästa år väntas allmänna val hållas i det afrikanska landet och i slutet av förra året meddelade Robert Mugabe att han kommer att ställa upp som Zanu-PF:s kandidat. Men presidenten som fyller 93 på tisdag har börjat skära ner på sina offentliga åtaganden, medan hans 51-årige hustru har blivit mer och mer synlig i zimbabwisk politik med eldiga tal och attacker mot dem som dristar sig att vara kritiska mot maken.

Ni kommer att få se människor rösta på Mugabes lik. Allvarligt talat, jag säger det här för att visa människor hur mycket folk älskar sin president, fortsatte hon sitt tal.

Vicepresidenten sparkades

För två år sedan blev Grace Mugabe, något överraskande, ny ledare för Zanu-PF:s kvinnoförbund. Strax innan dess hade hennes kampanj för att få bort landets dåvarande vicepresident Joice Mujuru varit framgångsrik, Mugabe sparkade Mujuru i slutet av 2014 efter att Grace Mugabe i mitten på oktober hävdat att Mujuru hotade att splittra partiet och hade konspirerat för att störta presidenten.

Robert Mugabe har varit Zimbabwes ledare sedan 1980, i samband med att landet befriades från ett vitt minoritetsstyre. Han har ännu så länge inte uttalat offentligt vem han vill se som sin efterträdare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP