Yngsta ledaren – i kvinnodominerat styre

Finlands riksdag har röstat fram världens yngsta regeringschef. 34-åriga Sanna Marins tillträde uppmärksammas världen över, särskilt som alla fem regeringspartier i Helsingfors nu leds av kvinnor.

10 december 2019 17:41

Marin godkändes som väntat av riksdagen vid omröstningen. Röstsiffrorna landade på 99–70, rapporterar Yle.

Marin är från Socialdemokraterna (SDP). De andra i Finlands styrande femklöver är Katri Kulmuni (C), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (VF) och Anna-Maja Henriksson (SFP). Alla utom Henriksson är mellan 30 och 35 år.

Det är ytterst ovanligt. Man får leta i alla demokratiska länder i världen och ändå så hittar du inget land som har så här många unga kvinnor på så tunga poster för tillfället. Det är unikt, säger Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

Den nya regeringen tillträder efter att Finlands tidigare statsminister Antti Rinne (SDP) var tvungen att avgå i tisdags. Han lämnade in sin avskedsansökan efter att regeringspartiet Centern tappat förtroendet för honom på grund av hans hantering av poststrejken.

Löfven ensam

När Marin nu godkänts står Stefan Löfven (S) ensam kvar som man bland Nordens regeringschefer.

I Norge är Erna Solberg (Høyre) statsminister sedan 2013. Katrín Jakobsdóttir (Vänsterpartiet – de gröna) är sedan 2017 Islands statsminister. Och i Danmark övertog Mette Frederiksen (S) statsministerposten i somras.

Att Sverige inte har gått åt samma håll förbryllar Göran Djupsund.

Allt talar för att Sverige ska ha den här situationen eftersom det där under en lång tid har pågått en mycket mer aktiv diskussion om jämställdhet, säger Djupsund.
Det är överraskande för att i Finland har vi länge varit vana vid att medelålders och äldre män håller de tyngre posterna, fortsätter han.

TT: Varför händer detta i Finland just nu?

Många partier har sett att deras stöd har dalat och söker andra vägar att nå till nya väljargrupper. Om man ska försöka nå yngre och kvinnliga väljare så gör man klokt i att släppa fram kvinnor på positionerna, säger Djupsund.

Hård konkurrens

Finland kniper titeln världens yngsta nationella ledare i hård konkurrens. 33-årige Sebastian Kurz avgick visserligen som Österrikes förbundskansler i våras, men kan efter ett nyval snart vara tillbaka.

Oleksyj Hontjaruk tillträdde som Ukrainas premiärminister i augusti, men är med sina 35 år snäppet äldre. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, ofta omtalad för sin unga framtoning, tros snart fylla 37 år.

Och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har fyllt hela 39 år. Hon är bland annat historisk för att ha fött barn under tiden som ledare, nu ettåriga dottern Neve Te Aroha. Även Sanna Marin har en ettårig dotter.

Råd från äldsta

Världens äldsta regeringschef, Malaysias 94-årige premiärminister Mahathir Mohamad, råder den unga statsministern att lyssna på äldre människor.

Samtidigt som vi har tilltro till unga människors idealism är det också viktigt för dem att väga in äldre människors erfarenhet, säger Mahathir Mohamad i en intervju med Reuters.
Fakta: Så ser Finlands regering ut

Sanna Marin (SDP), statsminister, 34 år.

Sirpa Paatero (SDP), kommunminister, 55 år.

Tuula Haatainen (SDP), arbetsminister, 59 år.

Timo Harakka (SDP), trafik- och kommunikationsminister, 56 år.

Tytti Tuppurainen (SDP), europa- och ägarstyrningsminister, 43 år.

Krista Kiuru (SDP), familje- och omsorgsminister, 45 år.

Ville Skinnari (SDP), utvecklings- och utrikeshandelsminister, 45 år.

Katri Kulmuni (C), finansminister, 32 år.

Mika Lintilä (C), näringsminister, 53 år.

Antti Kaikkonen (C), försvarsminister, 45 år.

Jari Leppä (C), jord- och skogsbruksminister, 55 år.

Hanna Kosonen (C), forsknings- och kulturminister, 43 år.

Maria Ohisalo (Gröna), inrikesminister, 34 år.

Pekka Haavisto (Gröna), utrikesminister, 61 år.

Krista Mikkonen (Gröna), miljö- och klimatminister, 47 år.

Anna-Maja Henriksson (SFP), justitieminister, 55 år.

Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, 54 år.

Li Andersson (V), undervisningsminister, 32 år.

Aino-Kaisa Pekonen (V), social- och hälsovårdsminister, 40 år.

Källa: Svenska Yle

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linus Svensson/TT