Wallström om Kinabråket: "Ur världen"

Kina kräver en ursäkt efter turistavvisningarna. Men enligt utrikesminister Margot Wallström (S) är bråket "ur världen".

Nej, det här har hanterats av polisen, vi har inte mer att säga, säger Wallström till TT när hon för första gången kommenterar saken.

21 september 2018 18:43

Det var i början av september som kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i centrala Stockholm. Svensk polis har anklagats för brutalitet och många har nog höjt på ögonbrynen av den kinesiska reaktionen. Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, kräver en ursäkt.

Margot Wallström säger att Sverige har "en ständig diplomatisk" kontakt med Kina. Från kinesiskt håll har ambassadör Gui Congyou, via en intervju med Expressen, uttryckt att de inblandade kinesiska medborgarna vill ha en snabb redogörelse för vad som hände, en ursäkt, kompensation och att de inblandade poliserna bestraffas.

Men några ytterligare åtgärder från svensk sida med anledning av händelsen – som fått en uppmärksamhet som säkert förvånat en del – verkar inte vara aktuellt.

Jag tror inte det har blivit så stort, det är ur världen nu, säger Margot Wallström.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Karolina Eriksson/TT

Ämnen du kan följa