"Vilket Europa vi ser framöver avgörs i valet"

Vänsterpartiets tredjenamn till EU-parlamentet kommer från Östergötland och tror att EU;s framtid avgörs på valdagen.

26 maj 2019 21:56

– Valutgången beror på vilka som går och röstar. Är det vänsterns krav på jämlikhet och klimaträttvisa eller kommer det att vara extremhögerns brölande om abortmotstånd och stängda gränser, säger Deniz Butros (V) på valdagskvällen.

Efter SVT;s vallokalsundersökning är hon besviken.

– Konservativa högerkrafter går frammåt medan progressiva krafter backar.

Sedan 1;a maj har Deniz rest runt i Sverige för att prata EU-val. Hon är partiets tredjenamn, men har små chanser att få representera EU-skeptiska Vänsterpartiet i EU-parlamentet.

– Jag tror det är jätteviktigt med ett internationellt samarbete. Det finns inget snack om, frågan är vilket Europa och vilket Europeiskt samarbete vi vill ha. Jag tycker det är bra att vi har kvar att vi vill lämna EU i partiprogrammet, men jag tycker det är viktigt att vi inte lämnar EU den här mandatperioden. Med tanke på att FN har gett oss tio till tolv år att ställa om samhället för att klara klimatmålen så tror jag inte att vi har tid att formera en ny typ av samarbete.

Som klimatstrateg brinner Deniz för klimatet. Vanligaste frågan hon har fått runt om i landet gäller vad som skiljer Vänsterpartiet från Miljöpartiet i klimatfrågan.

– Vi vill inte lägga skulden på individen utan tycker att man bör blicka in mot styrelserummen, mot EU och svenska regeringen. Det är stora demokratiska beslut som ska leda till systemomställningar för att människor lätt ska kunna leva hållbart. Därför handlar våra klimatförslag inte så mycket om vad som ska hända på individnivå, utan mycket mer om systemnivå.

Deniz ser ett EU som kan gå åt olika håll beroende på valresultatet.

– Vi vet att de högerextrema och klimatförnekarna också mobiliserar nu och riskerar att bli så pass stora att de får egen majoritet ihop med den vanliga konservativa högern. Det tror jag är farligt för ett öppet och socialt liberalt EU, men så klart också för klimatfrågan.

Även om EU;s frågor kan kännas avlägsna och valdeltagandet är betydligt lägre än till riksdagsvalet så tror Deniz att svenskarna har fått en tydligare bild av hur viktigt EU faktiskt är.

– Jag tycker det har blivit bättre det här året för att man har förstått hur EU påverkade under 2015 och 2016 när vi såg den stora krisen för migranter, och vi såg hur både EU och Sverige stängde gränser. Där tror jag många fick upp ögonen för EU och vilken typ av politik EU driver. Och det andra är klimatfrågan där man förstått att utsläppen är globala och att detta är en fråga som EU borde kunna lösa, om vi väljer att prioritera det.

Om Deniz Butros (V)

90-talist och uppvuxen i Haninge utanför Stockholm med rötter i Finland och Turkiet. Nu är hon Norrköpingsbo och började sitt engagemang i politiken 2009.

Deniz Butros är ledamot i Vänsterpartiets partistyrelse, ledamot i kommunstyrelsen i Norrköpings kommun och arbetar till vardags som energi- och klimatstrateg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bänkt Olsson