Vicekansler ber om ursäkt i tidningsannons

På sin Facebooksida anklagade Österrikes vicekansler en av landets mest kända journalister för att sprida lögner och fejknyheter. Nu ber FPÖ:s Heinz-Christian Strache om offentlig ursäkt på samma sida – och i en annons i en av Österrikes största tidningar.

14 mars 2018 08:46

"Det finns en plats där lögner blir till nyheter. Det är vid ORF."

Så skrev Österrikes vice förbundskansler, tillika partiledare för högerpopulistiska FPÖ, Heinz Christian Strache i ett inlägg på sin Facebooksida den 13 februari. ORF är landets statliga tv- och radiobolag, som också sades ge "det bästa av lögner och propaganda". Själva texten skrevs på en bild på ett av bolagets ankare, Armin Wolf, som gjort sig känd för sin tuffa intervjustil.

Satir, sade Strache om inlägget. Men det var inget som lugnade kritikerna – allra minst Armin Wolf själv som lämnade in en stämningsansökan mot vicekanslern om bland annat ärekränkning och förtal.

Nu har dock Armin Wolf och Heinz-Christian Strache lyckats komma överens utan rättsväsendets hjälp, skriver den österrikiska nyhetsbyrån APA. Överenskommelsen innebär att Strache ber om ursäkt i en annons i tidningen Kronen Zeitung samt i ett inlägg som ska ligga uppe tio dagar på hans Facebooksida.

"Jag ber Armin Wolf och medarbetarna på ORF om ursäkt för detta felaktiga uttalande" skriver Strache och kallar nu Wolf "en högst korrekt och professionell journalist".

Fakta: FPÖ vid makten

Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti, FPÖ) grundades 1955 av tidigare nazister. Bland kända partiledare kan bland annat nämnas Jörg Haider, som tog över 1986. I dag leds FPÖ av Heinz-Christian Strache.

Partiet kom på en tredje plats i valet i höstas, och har bildat regering tillsammans med konservativa Folkpartiet, ÖVP. FPÖ innehar bland annat inrikesminister- och försvarsministerposten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Nekham/TT