Efter enintensiv politisk debatt de senaste dagarna, var det nya bolaget den första punkten på diskussions­listan, när Stjernkvist (S) och kommunalrådet för näringslivsfrågor, Reidar Svedahl, bjöd in företagare till en diskussionskväll om näringslivspolitiken i går kväll.

– Vissa formuleringar kring bolaget har varit olyckliga, förklarade Lars Stjernkvist. Vi bygger inte upp ett nytt bygg-, drift- och underhållsbolag för de kommunala fastigheterna, utan samordnar de fem olika organisationer vi har för de här uppgifterna i dag, så att vi kan effektivisera och sänka våra kostnader. Det här är inte ett nytt kommunalt byggbolag och vi ska inte konkurrera med det privata näringslivet.

Det var andra gången kommunen bjöd in företagarna till diskussion och ett 30-tal företagare dök upp. De båda kommunalråden fick kritik för vad företagen ser som en suddig målbild för den kommunala näringslivspolitiken.

– Det räcker inte med att arbetslösheten ska ner, att skolor, vård och omsorg ska få mer resurser och att vi alla ska kunna vara stolta över Norrköping, sa Christer Thorn, vd för Saltängens Mekaniska. Vi behöver alla något att samlas kring, men det där sporrar inte individer. Ett företag skulle inte kunna ha en sådan målbild.

– Vi behöver mer detaljerade målbilder, sa Anders Nobrant, vd på Comunit.

Lars Stjernkvist höll med.

– Vi har sagt att våra visioner är för allmänt hållna och att de behöver bli spetsigare för att alla ska kunna samlas kring dem.

De båda kommunalråden blev också svarslösa när Alexander Zahari, som driver företaget Young Capital, undrade vad kommunen gör för ungdomar som startar företag men saknar både erfarenhet och kapital.

– Nej, sa Reidar Svedahl, vi har inget speciellt program för dem.

Lars Ekman, ägare till Lelles Morötter och ordförande för Norrköpings LRF, kritiserade kommunens sätt att ta ut avgifter.

– Det tillsynsmonopol kommunen har måste man vara försiktig med. Nu står avgifterna inte i någon rimlig relation till den tillsyn kommunen gör.

– Vi ska se över avgifterna, lovade Lars Stjernkvist.

Nedim Ergul, vd för Hugo restaurang och nattklubb, hävdade att problematiken kring tillståndsgivningen liknar den kring tillsynen.

– Kommunen gör vinst på tillstånden och det får ni inte göra, sa Nedim Ergul.