Venezuela och Colombia öppnar gräns

Colombia och Venezuela är överens om att öppna gränsen mellan länderna, i begränsad omfattning för fotgängare. När gränsen tillfälligt öppnade förra månaden rusade venezuelaner över gränsen för att handla mat och förnödenheter.

12 augusti 2016 03:44

Colombias president Juan Manuel Santos och hans venezuelanske motsvarighet Nicolás Maduro möttes på torsdagen för att diskutera frågan i Puerto Ordaz, Venezuela.

Vi kommer att öppna gränsen gradvis, sade Santos efter mötet.

Det rör sig i ett första steg om fem gränsövergångar som öppnas för gående i 15 timmar per dag.

Vi är intresserade av en nystart när det gäller de ekonomiska relationerna och handelsrelationerna, sade Maduro efter mötet.

Vid en tillfällig gränsöppning i juli strömmade 16 000 venezuelaner över gränsen för att handla mat och mediciner, då landet i ekonomisk kris drabbats av varubrist.

Bråket mellan länderna eskalerade förra året. Maduro beordrade att gränsen skulle stängas sedan venezuelansk militär beskjutits av colombianska paramilitärer i samband med en operation mot smuggling förra året.

Efter det utvisade Venezuela över 1 000 colombianer som befunnit sig illegalt i landet. Ytterligare flera tusen personer flydde landet av rädsla för att deporteras och få sina tillhörigheter beslagtagna.

Båda länderna kallade hem sina ambassadörer i samband med konflikten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters