Växande muthärva inom Kriminalvården

Ytterligare en person är nu skäligen misstänkt för brott i Sveriges genom tiderna största muthärva inom offentlig förvaltning - mutskandalen inom Kriminalvården.

1 mars 2011 12:53

Den femte mannen som misstänks är en 55-årig stockholmare med eget företag inom fastighetsbranschen. Han är nu misstänkt för grov bestickning.

Förutom den nu misstänkte och den huvudmisstänkte tjänstemannen, som arbetat inom Kriminalvården, är ytterligare tre företagare inblandade i den här härvan. En härva som enligt överåklagare Gunnar Stetler kommer att ta ytterligare flera månader att reda ut.

De övriga inblandade i den här jättehärvan är en Valdemarsviksbo, som har sitt företag i Norrköping och en enskild firma i Valdemarsvik. Han är misstänkt för anstiftan alternativt medhjälp till grov vårdslöshet mot huvudman och bestickning. Den fjärde misstänkte mannen som tidigare arbetat för en arkitektbyrå i Lund är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman under 2008 och grov bestickning under 2010 av en tjänsteman på Kriminalvårdsverket.

Slutligen är en man från Nynäshamn, med ett Stockholmsföretag inom projektledning för bygg- och fastighetsrelaterad verksamhet, misstänkt för grov bestickning under tiden 2006-2008.

Bakgrund

Förra våren uppdagades att en högre tjänsteman inom Kriminalvården kunde ha begått mutbrott och trolöshet mot huvudman. Under maj månad begärdes sedan mannen, som är bosatt i Norrköping, häktad misstänkt på sannolika skäl för mutbrott och två fall av grov trolöshet mot huvudman. Lite senare släpptes han.

I utredningen framkom det att brottsmisstankar fanns i flera fall som avsåg större fängelsebyggen. Flera av dessa stoppades när turerna i den här härvan avslöjades.

Det visade sig också att den huvudmisstänkte redan i början på 1990-talet fått kritik av JK för misstanke om att ha varit inblandad i tvivelaktiga pensionsaffärer. Han avskedades senare efter ett misslyckat byggprojekt.

Under sin tid hos rikspolisstyrelsen blev han misstänkt för att ha "riggat" upphandlingen av de nya polislokalerna på Garnisionen i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dick Kjedemar