Nu granskar vi tågtrafiken

"Nu är tågen inställda igen! Skriv om det!"

17 april 2019 06:00

Att tågen inte går är ett av de vanligaste nyhetstipsen vi får av er läsare. Kollektivtrafiken engagerar, särskilt när den inte fungerar.

Vi har skrivit många artiklar om inställda tåg, försenade ersättningsbussar, solkurvor, trasiga tågvagnar och trasiga tågrälsar de senaste åren, både i Västerviks-Tidningen och i Vimmerby Tidning/Kinda-Posten. Nu tar vi ett gemensamt helhetsgrepp om tågtrafiken i regionen och sätter fokus på Stångådalsbanan och Tjustbanan.

Det är snart ett år sedan Vimmerby Tidning och Kinda-Posten gick in i NTM-koncernen och blev en del av Öst Media. I och med det har vi nu stora möjligheter att samarbeta för att ge er läsare det ni betalar för: vass och tydlig lokal journalistik. Det är mycket som förenar oss, Västervik och Vimmerby har till exempel samma polisområde och samma region vilket gör att vi i dag kan bevaka sådant som rör polisen och regionpolitiken på ett bättre sätt än innan. Mycket av det som sägs i Vimmerby påverkar även Västerviksborna, och tvärtom. Även det lokala näringslivet förenar till viss del, liksom turistnäringar och evenemang såsom Astrid Lindgrens värld och Visfestivalen. Där har vi samarbetat redan från start.

Men nu tar vi ytterligare ett steg in i det regionala samarbetet. I en månad har tre av våra reportrar jobbat med en gemensam granskning av tågtrafiken på Tjustbanan och Stångådalsbanan. I ett antal publiceringar under vinjetten ”Kustpilens framtid” kommer ni att kunna läsa artiklar om inställda tågavgångar, hur man jobbar med säkerheten på banorna efter dödsolyckorna vid de obevakade järnvägsövergångarna, vad tågbanorna har för betydelse för kommunenoch hur framtiden egentligen ser ut för tågtrafiken i vår del av landet. Bland mycket annat.

Ni får ta del av intervjuer och reportage i såväl text och bild, som tv-inslag på våra sajter. Höra åsikter från resenärer som har många års erfarenhet av att resa på banorna till och från arbetet och läsa om vad regionens kollektivtrafiknämnd säger om att man köpt in nya tåg trots att det ännu inte finns något löfte från Trafikverket om nytt signalsystem.

Första publiceringen i serien kan ni läsa under onsdagskvällen. Därefter följer ytterligare tre delar om tågtrafiken i regionen under påskhelgen, både i papperstidningen och online.

Det här är det första större grävsamarbetet mellan tidningarna men fler kommer det att bli. Har du tips på något i vår region som du tycker vi bör granska? Hör av dig till oss!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenn Hultberg, nyhetschef Vimmerby Tidning/Kinda-Posten, Elin Lönn, nyhetschef Västerviks-Tidningen