Inget smygande när stealth-fartyg kom till Västervik

På fredagen lade Försvarsmaktens fartyg HMS Karlstad till i Västervik för att ge Västerviksborna en möjlighet att titta in och se vad man gör på ett stridskepp.

3 maj 2019 10:36

HMS Karlstad är en Visbykorvett och byggd för att vara så svår som möjligt att upptäcka. När den var på väg in i Skeppsbrofjärden noterade många något som såg ut som rök som spreds från fartyget.

– Det var vattenånga, förklarar fartygschefen Magnus Almqvist.

– Vi kyler våra avgaser så att de har samma temperatur som det omgivande vattnet. Det gör att vi blir svårare att upptäcka om man spanar på oss med infraröda kameror.

Magnus Almqvist och hans besättning har lagt till i Västervik för dagen och planen är att visa upp fartyget för allmänheten.

– Jag är född och uppvuxen i Västervik och när jag nu hade möjlighet så valde vi att gå in hit, säger han.

Just nu är de på uppdrag i Gotska sjön, där de bevakar händelserna i Östersjön.

– Vi har ett ständigt pågående sjöbevakningsuppdrag. Vårt jobb är att visa närvara och vara alerta. Vi ser mycket rörelse just nu, både från Ryssland och från Nato.

HMS Karlstad är ett så kallat Stealth-fartyg. Allt på däck är inbyggt och alla antenner och master kan fällas in. Det är byggt i laminerat kolfiber, som är ytstark men samtidigt betydligt lättare än om fartyget skulle varit byggt av stål.

Det är också utformat för att kunna strida i tre dimensioner. Förutom ytstrid ska den även kunna försvara sig mot både undervattensangrepp och flygangrepp.

Besättningen består av 43 personer och tillsammans ska de kunna klara sig helt själva.

– Vi måste kunna täta läckor, släcka bränder och reparera maskiner, säger Magnus Almqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Persdotter

Ämnen du kan följa