KU-anmälningar mot Alliansen från två håll

Vänsterpartiet kräver infrastrukturminister Anna Johanssons (S) avgång. Samtidigt anmäler både V och S Alliansen till KU. De gamla regeringspartierna har ett ansvar i outsourcingen på Transportstyrelsen, menar de.

26 juli 2017 15:56

Vänsterpartiets besked kom via partiledaren Jonas Sjöstedt på Twitter. Partiet ställer sig dock inte bakom Alliansens misstroendekrav mot försvars- respektive inrikesministern.

"V kommer inte att stödja misstroende mot Ygeman eller Hultqvist", skriver V-ledaren.

Partiet meddelar samtidigt att man KU-anmäler den tidigare Alliansregeringen.

"Vi vill gå till botten med affären, även Alliansen måste granskas", skriver Sjöstedt.

Även S anmäler

Även Socialdemokraterna tar fram den släggan och vill att man granskar om ministrar i Alliansen gav sitt godkännande till outsourcingen på Transportstyrelsen, något som initierades under Alliansens tid vid makten.

De måste ha fått ett godkännande för att kunna gå vidare, det här kan de inte ha tagit på eget ansvar. Det ligger långt utöver både generaldirektörens och styrelsens befogenhet, säger riksdagsledamoten Hans Hoff (S), till Aftonbladet.

KU-anmälan är något som hela partiet står bakom, enligt Hoff.

Sjöstedt: Saknar självkritik

Jonas Sjöstedt är inne på samma spår och tycker att den tidigare Alliansregeringen också har ett ansvar för skandalen.

Jag saknar all självkritik från Alliansen, som är grund till det här. De borde också se på sitt eget ansvar, sade han till TT tidigare i dag.
Jag tror att ju längre man tittar på det här desto mer kommer man att se att huvudproblemet är själva privatiseringsbeslutet. Det vill säga Alliansens ansvar, säger Sjöstedt.

Men Alliansledarna slår ifrån sig den kritiken.

Att fatta ett beslut om outsourcing, och pröva den frågan, är verkligen inte samma sak som att ge klartecken till att begå lagbrott vilket har skett här, sade KD-ledaren Ebba Busch Thor i samband med dagens presskonferens.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!