Vändningen: Koalitionen vill höja skatten

Den politiska ledningen i Region Östergötland vill höja landstingsskatten med 85 öre nästa år. Beslutet var inte lätt att ta, men alternativet är stora varsel av personal är och nedläggningar av sjukvårdsverksamheter, enligt Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.

24 april 1919 10:18

Vänsterpartiet har föreslagit en skattehöjning i flera år. Men alla andra partier har sagt nej. Men nu vill även koalitionen höja den nuvarande landstingsskatten med 85 öre från 1 januari 2020.

Bakgrunden är den ekonomiska krisen i sjukvården. Underskottet i sjukvården för 2018 blev över en halv miljard kronor vilket är en rekordstor siffra. Men det räcker inte med att effektivisera och spara, enligt koalitionen som styr Region Östergötland, det vill säga Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet som har suttit vid makten i regionen sedan 2014.

– Det är inget enkelt beslut att höja skatten. Men vi är övertygade om att alternativet med varsel av personal och omfattande nedläggningar av verksamhet är fel väg att gå, säger Kaisa Karro.

Förslaget innebär att den nuvarande skatten på 10,70 kronor höjs till 11,55 kronor. Enligt koalitionen innebär det att Region Östergötland hamnar nära genomsnittet för landets regioner och att det ger 850 miljoner kronor extra till den östgötska vården nästa år.

– Vi ser att 85 öre ensamt inte kan lösa alla problemen utan vi kommer få fortsätta göra effektiviseringar, åtgärder och omställningar, säger Kaisa Karro.

Koalitionens skattehöjningsförslag är ovanligt högt om man jämför med övriga regioner i landet som valt att höja skatten, däribland Skåne som infört en höjning på 50 öre. Vänsterpartiets förslag som presenterades 2015 för första gången var att höja skatten med 60 öre.

– 85 öre är nödvändigt med tanke på de prognoser som finns för de kommande åren när man tittar på underskotten i sjukvården men också att vi har ökade kostnader på pensioner, fastigheter och demografi. Men jag har respekt för att det kan låta högt, säger Kaisa Karro.

Skattehöjningen har försökt undvikas in i det sista. Koalitionen har velat titta på andra lösningar först och har genomfört åtgärder som anställningsstopp för administrativ personal och stopp för att använda inhyrd personal.

– För Liberalerna har det varit väldigt viktigt att uttömma de alternativ som finns, säger Alexander Höglund, gruppledare.. Skattehöjningen är ett komplement till de effektiviseringar som pågår i sjukvården.

Åtgärderna har enligt koalitionen effektiviserat de sjukvårdande verksamheterna med 100 miljoner kronor under 2018.

De extra intäkterna som kommer genom skattehöjningen ska bland annat gå till att stärka primärvården och förebyggande insatser samt göra Region Östergötland till en attraktiv arbetsgivare. Koalitionen vill också trygga den avancerade sjukvården i Östergötland i en tid där den specialiserade sjukvården koncentrerats till färre platser i landet.

För en östgöte som tjänar 28 000 kronor i månaden skulle höjningen innebära en årlig landstingsskatt på 38 800 kronor, en höjning på cirka 2 900 kronor per år.

Fotnot: Här kan du hitta din skattesats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annica Hesser