Vålsamt upplopp i Navestad

Polisen attackerades med sten och smällare under ett våldsamt upplopp i Navestad.

26 december 2015 19:59

Strax efter klockan 19 på annandagskvällen blev polisen nedringda om oroligheter i Navestad.

-Vi fick in väldigt många samtal om ynglingar som kastade smällare i Ringdansens centrum. De kastade även mot förbipasserande och en person på Silverringen fick en raket inskjuten genom fönstret, säger Lars-Göran Nilseryd, ledningsbefäl vid polisen i Östergötland.

När de första två polisbilarna kom på plats klockan 19.16 tvingades de genast att backa därifrån.

-De möttes av 20-30 maskerade ungdomar som började att kasta smällare och sten mot dem, säger Lars-Göran Nilseryd.

Polisen begärde förstärkning och flera patruller från Linköping och Södermanland anslöt till platsen. Även en polishelikopter kallades in.

-Vi lyckades skramla ihop ganska många poliser, vi var nog ett 30-tal, säger Lars-Göran Nilseryd.

Medan polisen mobiliserade sina styrkor hällde ungdomarna ut brännbar vätska och byggde upp en brinnande barrikad på en bro. Den ska bland annat ha bestått av en tunna och ett däck.

När polisstyrkan därefter gick in i området på nytt så skingrade sig ungdomarna snabbt.

-De försvann in i mängden med allt annat där. Trots att vi hittade smällare på någon så skulle vi inte kunna leda i bevis vem som gjort vad, så ingen greps, säger Lars-Göran Nilseryd.

En dryg timme efter att polisen fick in de första samtalen bedömdes situationen vara under kontroll på platsen.

-Nu är läget helt lugnt men vi kommer att fortsätta jobba med fotpatruller och synlighet i området. Vi vill inte få en upptrappad situation, säger Lars-Göran Nilseryd.

Polisen har ingen klar bild över de materiella skadornas omfattning men en person behövde uppsöka sjukhus i samband med oroligheterna.

-Han hade fått en skada i bakhuvudet och fördes till akuten. Men han kunde åka hem efter omplåstring. Hur han fått skadan vet jag inte, säger Nilseryd.

Polisen kommer att upprätta en anmälan om våldsamt upplopp.

Östgötatrafiken ställde in spårvagnslinje 2 på sträckan Trumpetaregatan-Kvarnberget till följd av insatsen. Senare på kvällen återupptogs den.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!