Vittne: "Han kastade sin hund i asfalten"

Framför ett chockat vittne vid Centralplan ska en hundägare kastat sin tax i marken, tagit upp hunden och slängt in den i bilen. Nu åtalas mannen för djurplågeri.

7 februari 2018 12:00

På torsdag går en 64-årig man från Småland upp i rätten misstänkt för två fall av djurplågeri. Den ena händelsen inträffade på parkeringen vid Centralplan i Valdemarsvik den 7 september förra året.

Polisen larmades till platsen av en kvinna som blev vittne till ett misstänkt djurplågeri. I polisförhör har vittnet uppgett att hon sett en man som tappade en hund, en korthårig tax, i ett stålräcke.

– Sedan plockade han upp hunden från marken och kastar den i asfalten. Därefter tar han tag i hundens framtassar och sliter upp den från marken och slänger in den i en bil.

Enligt vittnet ska hunden ha skrikit av smärta. När hon går fram till bilen säger mannen åt henne att "hålla käften".

Hundägaren tycker inte han har gjort sig skyldig till något brott. I polisförhör har han uppgett att minns händelsen i Valdemarsvik, men förnekar det som påstås.

– Att jag skulle ha kastat hunden i marken eller på något annat sätt varit våldsam mot den är ren lögn. Jag har alltid varit djurvän, säger han.

Efter incidenten i Valdemarsvik blev hunden omhändertagen av polisen. Vid en efterföljande undersökning rekommenderade en veterinär att hunden skulle avlivas. Enligt veterinären fanns inga skador som kan kopplas till det misstänkta djurplågeriet i Valdemarsvik, men hunden har flera problem som härrör från långvarig vanvård, vilket blir den andra åtalspunkten mot mannen.

Hunden lever inte längre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa