Valet bäddar för ett maktskifte

”Planen är att få till en majoritet och ta över kommunalrådsposten”. Det säger Anna Nilsson (M) efter valframgången.

10 september 1918 01:05

Sedan de preliminära valsiffrorna visat största ökningen för Moderaterna i Valdemarsvik med 19,8 procent av rösterna kommer helt troligt den politiska kartan i Valdemarsvik att ritas om.

– Vi blir större men är inte i egen majoritet själva. Nu ska vi först vänta in onsdagsräkningen och sedan börja förhandla med andra partier, säger Anna Nilsson.

Vad tror du är främsta anledningen till framgång?

– Att vi försöker vara synliga och prata med väljarna också mellan valåren.

Anna Nilsson är oppositionsråd i Valdemarsviks kommun och har drivit många frågor, bland annat fått igång folkhälsoarbetet.

Vad tror du att dina insatser har påverkat?

– Det vet jag inte än, men vi vet mer när vi får se vilka namn som kryssats.

Moderaterna går framåt medan Socialdemokraterna backar. Nybyggarpartiet lär tappa mandat. Närmare klockan 00.30 på natten mot måndagen var samtliga sex distrikt räknade.

– Nuvarande majoritet har inte majoritet. Det har å andra sidan inte alliansen heller. Läget är osäkert. De fyra borgerliga partierna plus Landsbygdspartiet Oberoende plus Nybyggarpartiet kan leda till en majoritet. Tappar NB ytterligare ett mandat behöver man söka stöd hos SD, upplyser kommunalrådet Erland Olauson (S).

Han fortsätter:

– Ur kommunens synvinkel hade det varit oerhört besvärande med en SD-dominerad regering vilket inte verkar bli fallet. I så fall hade vi tappat 20 miljoner kronor per år vilket hade varit mycket besvärande för en liten kommun.

Bertil Eklund, Nybyggarpartiet, leder ett parti som kan komma att tappa två mandat.

– Händer det är det förstås jättetråkigt!

Conny Larsson (SD) säger att 12,5 procent är en liten ökning jämfört med förra valet, men långt ifrån partiets förhoppning om närmare 20 procent. Jublet från valvakans inledning minskade i takt med uppdateringarna.

– Vi har naturligtvis anat att det finns ett motstånd mot SD när vi regelbundet ser hur våra skyltar slås ned. Ja, jag är besviken, men respekterar hur väljarna har lagt sina röster.

Han berättar att den utbredda fattigdomen bland pensionärer har gynnat partiet som vill höja pensionen och på sikt även avskaffa pensionärsskatten.

Socialdemokraterna samlades till valvaka i Gusums Folkets hus. Det var spända politiker och medlemmar som inväntade tv-sändningarna.

– Vi kan bara vänta och hoppas. Hur som helst har vi gjort vårt bästa. Lokalt har mycket av diskussionerna handlat om boendena för äldre i Gryt och Gusum ska vara kvar. Idag är det snarare ett beslut för nästa mandatperiod. Vad vi vill med skolan och utemiljöerna har också gått fram. Jag känner att vi har haft många bra diskussioner om hur vi sköter Valdemarsvik, förklarar Ted Starkås under tiden som partimedlemmarna hittade in i biosalongen.

En bra lokal valrörelse och möten med intresserade väljare, men ett val som länge var ovissare än någonsin. Det var partierna ense om i Alliansen (M, C, L, KD) på gemensam valvaka i Gryts Bygdegård.

– Det är många som kommit fram och diskuterat när vi varit ute och det har varit trevligt, säger Jenny Elander Ek, (C) men tror samtidigt att många idag väljer att följa sociala medier.

– Det som verkar ha intresserat mest lokalt är frågan om äldreboenden säger Jenny Elander Ek.

Anna Nilsson (M) håller med om att intresset verkat stort.

– Det har handlat mycket om SD och integration, säger hon. Och jag tycker att det har varit mer fokus på rikspolitiken det här valet.

– Många lägger röster för samma parti i både kommun, landsting och riksdag och det spiller ju också över på oss lokalt. Vi har ungefär samma invandrarpolitik som SD men många verkar inte lita på det.

Marianne Svensson (L) säger att partiet visat sig ute mer än tidigare valår.

– Det är många som säger att de tycker om vår politik med de frågor vi driver om vård och sjukvård. Jag hoppas på framgång för Alliansen som vi har bra samarbete med.

Marianne Franck-Nilsson (L) säger att hon nästan är lite förvånad över det stora engagemanget.

– Men det är ju roligt. Många har pratat om invandring men också protesterat mot indragning av assistenter för LSS-boende som slår mot samhällets svagaste.

Valprognos Valdemarsvik

När 6 av 6 distrikt var räknade på valnatten

Valdeltagande: 84,9 procent

S: 29,6 procent

M: 19,8 procent

C: 16,4 procent

SD: 12,5 procent

LPo: 4,8 procent

NB: 4,7 procent

V: 4,3 procent

KD: 4,1 procent

L: 1,7 procent

MP: 1,7 procent

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Marie Karlsson Rikard W Larsson

Ämnen du kan följa