Väktare tas in på asylboende

Väktare finns sedan förra veckan på plats för att upprätthålla ordningen och hindra obehöriga från att ta sig in på asylboendet Hotell Viken.

23 november 1915 13:40

Boendet, där drygt 60 personer har sitt hem, har enligt uppgifter till NT haft incidenter med bråk mellan personer på boendet, men även med obehöriga som tagit sig in i fastigheten.

– Det finns ju barnfamiljer som bor där, och vi måste se till att det är en lugn och trygg miljö både för barnen och personal som arbetar där. Så i samråd med fastighetsägaren har Migrationsverket beslutat att ta in väktare på boendet, uppger kommunikatören Nhela Ali, som arbetar för att skapa dialog mellan asylsökande, Valdemarsviks kommun, Migrationsverket och fastighetsägare som hyr ut boende.

En person med insyn i verksamheten på Hotell Viken uppger att det som till viss del ligger till grund för beslutet om vakter är en dispyt mellan två personer som bor på boendet. Men man har också haft problem med personer som springer utanför boendet om nätterna.

– Vakterna har fått köra bort flera personer, med de ger sig inte. Vilka dessa personer är, och vad de vill, vet vi inte.

Eva Sowa är ansvarig enhetschef för Migrationsverkets boende på Hotell Viken. Hon uppger att situationen i Valdemarsvik på inget sätt är unik.

– Det kommer in jättemycket folk i landet just nu. Då kan det bli stökigt på vissa håll. När dessa personer väntar på besked om uppehållstillstånd och liknande kan det bli stökigt.

Tillsättande av vakter görs enligt Eva Sowa alltså på flera asylboenden landet över. Hur länge man planerar att ha vakter på Hotell Viken är fortfarande oklart.

– Det är inte bestämt ännu, vi gör det så länge vi ser att det finns ett behov, säger Sowa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!