Två partier åker ur när andra växer

Miljöpartiet och Liberalerna med varsitt mandat får lämna fullmäktige där Alliansen planerar att få till en majoritet.

10 september 2018 16:15

Bror-Tommy Sturk (MP):

– Det är bara att gilla läget, politik är politik och väljarna har sagt sitt. Det som händer och sker på nationell nivå får återverkningar lokalt, speciellt i en liten kommun som vår. Att sitta i en regering kostar. Personligen tycker jag att vi har gjort ett fantastiskt arbete bara genom att regera landet och ta ansvar trots hot om avgångar och regeringskriser. Vi har hållit stången även fast våra egna väljare har vänt oss ryggen. Nu får vi betala.

Han är försiktigt med kommentarer om framtiden med hänsyn till ”onsdagsrösterna”. En tanke är att ligga lågt en period för att samla kraft och energi.

– Vi kommer tillbaka. Definitivt. Men då har nog jag någonting annat för mig (skratt)!

Marianne Franck-Nilsson (L):

– Lokalt för kommunen är det riktigt tråkigt för oss när engagemanget finns. Tyvärr har vi av olika anledningar varit för få för att riktigt kunna få ut det politiska budskapet i Valdemarsvik. Partiet straffas när vi istället för att få prata sociala frågor hamnar i diskussioner om till exempel Nato-medlemsskap.

På måndagsförmiddagen stod det klart att både Moderaterna och Centerpartiet inom Alliansen vann ett mandat i söndags. Ett extramandat fick också Sverigedemokraterna, Landsbygdspartiet Oberoende och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna backade med två mandat och Nybyggarpartiet med ett.

– Vi blir större, men är inte själva i egen majoritet. Vi inväntar onsdagsräkningen och börjar sedan förhandla med andra partier, sade Anna Nilsson (M) i söndags.

Jenny Elander Ek (C):

– Vi gläds åt förtroendet. Centern har visat ett annat alternativ hur man kan styra en kommun. Att tillsammans få följa siffrorna var jätteroligt!

Conny Larsson (SD):

– Vi har en förhandlingssituation i Valdemarsvik. Vi är beredda att hjälpa kommunen på bästa sätt. SD kan samregera med partier som lyssnar på oss.

Jonas Andersson (V):

– Roligt att vi gick framåt och fick lön för mödan vi lagt ned, men riktigt illa att alla andra i den politiska majoriteten backade och att Miljöpartiet hamnade utanför fullmäktige. Vänsterpartiet har nog aldrig satsat så hårt som vi gjorde inför det här valet med kampanjer och att försöka nå ut till så många som möjligt. Vi har lyft arbetsmiljön för kommunanställda och har på allvar börjat jobba med arbetstidsförkortning. För oss är det starka frågor.

Nybyggarpartiet förlorar ett mandat. Förstanamnet Bertil Eklund överraskades av resultatet, men uppger att fortsättningen blir spännande.

– Det kändes bra, men vi räckte inte till den här gången. Budskapet kom inte ut på rätt sätt.

Fotnot: Vi har utan framgång sökt kommentarer från Landsbygdspartiet Oberoende.

Mandatfördelning till fullmäktige

Socialdemokraterna: 11 (-2).

Vänsterpartiet: 2 (+1).

Nybyggarpartiet: 2 (-1).

Moderaterna: 7 (+1).

Centerpartiet: 6 (+1).

Kristdemokraterna: 1 (+-0).

Landsbygdspartiet Oberoende: 2 (+1).

Sverigedemokraterna: 4 (+1).

Valdeltagandet uppgick till 84,9 procent. Antal röster: 5 400 fördelade över sex distrikt. Antal ogiltiga röster: 118.

Källa: SVT och Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson

Ämnen du kan följa