Tar över lokalen – och satsar på café

Jonna Dallner öppnade caféet på måndagen: Nu satsar hon på utökade öppettider och söker alkoholtillstånd till våren.

Jonna Dallner planerar att ha öppet sju dagar i veckan, förutom vissa officiella helgdagar, och även söka tillstånd för försäljning av alkohol.

Jonna Dallner planerar att ha öppet sju dagar i veckan, förutom vissa officiella helgdagar, och även söka tillstånd för försäljning av alkohol.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-11-19 16:30

Nu har det dragit igång en ny verksamhet i det gröna huset på Storgatan där tidigare "Waldemargrön café & antik" huserat.

Jonna Dallner slog på måndagen upp dörrarna för caféet "Flickorna i det gröna huset".

– Jag fick frågan i början på oktober av de tidigare ägarna om jag ville ta över, berättar Jonna Dallner, som tillägger att skillnaden hittills är den tidigare antikdelen som nu i stället har sittplatser som en del av caféet.

Vilka planer har ni framöver?

– Vi kommer att ha öppet sju dagar i veckan, men också erbjuda catering, så kommer jag att söka rättigheter till alkoholförsäljning efter jul och nyår. Till vårkanten kommer vi att börja satsa på skaldjur och även ha öppet kvällar och helger, säger Jonna Dallner, som tror att just det här är något som saknas i Valdemarsvik.

Det blir ganska mycket jobb att ha öppet sju dagar i veckan?

– Ja, det var någon som frågade om jag inte hade något att göra på min fritid. Men jag har jobbat på krogen i över 30 år och är van att jobba mycket, konstaterar Jonna Dallner, som berättar att hon också anställt en tjej på heltid samt tre som jobbar extra.

Detta är naturligtvis också orsaken till namnet "Flickorna i det gröna huset".

– Ja, vi är ju bara flickor, men vi har faktiskt också en kock som kommer och hjälper oss ibland, berättar Jonna Dallner, som tillägger att man planerar att bygga om köket och anställa en kock till våren när man drar igång kvälls- och helgöppet.

Valdemarsvik är ju väldigt säsongsbetonat, hur tänker ni om det?

– Lite får man reglera det med att ha mer öppet under sommaren, men man måste ju vårda kunderna som bor här året om också. Sedan måste vi vara flexibla för vad människor vill ha, säger Jonna Dallner, som också tror att samverkan mellan olika aktörer är nödvändigt på mindre orter som Valdemarsvik.

Jonna Dallner och hennes familj har haft en äventyrlig ådra, de har bland annat seglat till Västindien och Karibien, men hon beskriver det här med att driva café som ett annat sorts äventyr.

– Jämfört med seglingen kräver ju det här att planera och tänka sig för, framförallt eftersom det här handlar om så mycket pengar, säger Jonna Dallner, som dock inte tänker ge upp seglingen, åtminstone inte på längre sikt.

– Jag har skrivit sexårskontrakt på caféet och under de åren ska vi rusta upp segelbåten som vi får hem från Mauritius under våren. Sedan blir det nog en jorden runt-resa.

En uteplats med omkring 20 sittplatser finns också för varmare tider.
En uteplats med omkring 20 sittplatser finns också för varmare tider.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!