Det framkom när Arbetarekommunens styrelse samlade på Strömsvik i tisdags kväll för att ta ställning till valresultatet och två tappade mandat.

– Vi kan se tillbaka på fyra år där mycket har fungerat bra tillsammans med Nybyggarpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Även om Nybyggarpartiet ansluter till oss räcker det i alla fall inte för att få majoritet och det får vi respektera. Av beskeden som hittills lagts fram lär det bli så att Socialdemokraterna går i opposition. I dagsläget ligger bollen hos Anna Nilsson och Moderaterna, säger Erland Olauson (S), gruppledare.

LÄS MER: Ledare: Kasta loss från S i Valdermarsvik

Artikelbild

| Kommunalrådet Erland Olauson (S) är besviken, men säger att de måste respektera valresultatet.

Är du besviken över valresultatet?

– Ja, särskilt när människor faktiskt berättar hur mycket som blivit gjort på fyra år. Men det är som det är och det får vi respektera. Det kallas för demokrati. Folk röstar i hög grad på samma sätt i kommun- och riksdagsval. I valet 2014 fick vi fler röster lokalt än på riksdagsnivå. Så blev det inte i söndags. Jag hade en förhoppning om högre siffror med tanke på att vi har haft ordning på ekonomin, vuxit befolkningsmässigt med 300 personer och tagit emot ganska många nyanlända. Påfrestningarna som varit på skolan och annan samhällsservice har skötts bra, utvecklar Erland Olauson.

Förutom Socialdemokraternas förlorade mandat försvagades den politiska majoriteten i Valdemarsvik av att Nybyggarpartiet förlorade ett mandat och Miljöpartiet sitt enda. Att Vänsterpartiet vann ett mandat – totalt två – saknar betydelse för att Socialdemokraterna ska kunna vinna majoritet i höst.

LÄS MER:Erland Olauson får statligt uppdrag