"Övergivna katter inget nytt problem"

Säj nej till katt om du inte kan ta ansvar för djuret. Lilian Dahlgren lider med alla hemlösa katter som tvingas klara sig på egen hand.

22 mars 2017 07:00

– Bara här ute kan det handla om ett tio-tal djur som springer fritt i sommarstugeområdena och som jag tolkar inte har någon ägare. På andra ställen är bekymren större, säger Lilian Dahlgren, Snäckevarp, mellan Gryt och Fyrudden.

Hon har sedan i höstas matat och sett till en katt som regelbundet varit synlig i omgivningarna och till en början åt fågelmat; frön och torra brödkanter på tomten.

– Katten kom närmare och närmare och till slut kunde jag förstås inte säga nej utan lade ut kattmat. Det har jag fortsatt med hela vintern. "Simon" är otroligt snäll men vaksam. Av katterna som vi träffar på här ute är påfallade många av dem skygga, säger hon.

lilian berättar att det skär i hjärtat varje gång hon tvingas mota ut katten från huset.

– Förr åkte man hem och lämnade katten kvar i förhoppningen om att andra tog ansvar för djuret. "Simon" upplever jag ha varit innekatt tidigare. Han är jättefin och utan skabb, men klorna behöver klippas. Av pälsens tjocklek att döma har han bott utomhus i vinter.

Lilian följer med jämna mellanrum annonsflödet i lokalmedia och letar på internet men ingen i Valdemarsvik verkar sakna en katt med "Simons" karaktäristiska utseende.

– Övergivna katter är inget nytt problem. Men jag blir lika ledsen varje gång jag ser det.

Enligt Sverak, Sveriges Kattklubbars Riksförbund, bottnar problemet i flera faktorer: För många katter utan ägarskap, för få ID-märkta och oregistrerade, samt okastrerade djur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson