Det finns runt ett 80-tal oljemålningar i olika storlekar i det stora huset på höjden vid Kyrkogatan där han bor sedan 1981. När de flesta andra sparat foton och vykort i album har Ossi Frondelius valt att omvandla dem till vackra tavlor.

– Jag målar alltid efter bilder, berättar Ossi Frondelius.

Flera av motiven visar Valdemarsvik i äldre tider, som när det fanns en stor väderkvarn på Lejonberget, vilken brann ner år 1913, eller på ånglokens tid vid stationshuset, för att nämna ett par. Det blir en slags bygdehistoria i sin vackraste form.

Artikelbild

| Skogar, berg och vatten. Här finns många naturmotiv.

– Ofta har jag bara haft svartvita bilder att gå efter, säger Ossi Frondelius.

Där har han fått omvandla svartvitt till färg, vilket kräver en god konstnärlig blick och förmåga att få fram rätt nyanser på andra sätt.

Men det finns också tavlor med mer personlig prägel, som porträtt av hustrun Arja som han träffade 1962, och som gick bort förra året, samt målningar på barnen.

På en tavla kan man se Göta kanal i Söderköping, men också en del naturmotiv och motiv från Uleåborg i Finland. Det var därifrån paret Frondeius kom till Sverige 1978.

Artikelbild

| Valdemarsviken.

En tavla av Ossi Frondelius finns i kontorsdelen i Valdemarsviks församlingshem, målad 1995 och visar just församlingshemmet.

Numera är han pensionär, men har även i tidigare arbete varit omgiven av vackra saker, nämligen blommor och växter, eftersom familjen drev blomsteraffär i Valdemarsvik.