När NT besöker Folkets hus är det andra dagen ensemblen är på plats för att repa. Ljuset ska sättas, precis som steg och repliker. Jag hamnar mitt i numret som heter Utbildning, inbillning och varbildning där hårda kängor delas ut till de inblandade i höstens kris på Vammarskolan. I år har det inte varit några problem att hitta stoff till numren med lokal anknytning, säger ensemblen när vi får en pratstund i pausen. Och personerna som figurerar får helt enkelt stå ut med att häcklas.

– Det är en tradition, har man varit med i pressen får man räkna med att vara med i revyn. Och allt görs med glimten i ögat, säger Mimmi Trysberg.

– Jag har varit med i politiken också, och många av dem blir glada om de får vara med i revyn. Men vissa kan ta väldigt illa upp, säger Jörgen Malmström.

Artikelbild

Öppningsnumret. Det svänger om första numret i "Ess i Vika".

Revyn innehåller också nummer som handlar om både nationella och internationella nyheter. En återkommande karaktär, som i år ägnar sig åt lite allmängiltiga funderingar är ”kärringen i Vika”.

– Till exempel pratar jag om att man ska åka med bussen innan den lägger ner och lite om vad man kan höra i väntrummet i primärvården, säger Mimmi, som ligger bakom karaktären.

Vissa nummer är också desamma som i Norrköpingsrevyn ”Blanda och ge” där några av skådisarna också medverkar.

– Det är bra med en liten fuskstart, säger Mattias Schönbeck, som är en av de som syns på båda orterna.

Artikelbild

Nya. Julia Nilsson, Ellinore Kieksi, Jesper Juhlin och Susanna Karlsson är alla från Valdemarsvik och med i revyn för första gången.

Många i ensemblen är riktiga veteraner, en del har hållit på sen 80-talet, men i år har de också fått in fyra helt nya talanger; Julia Nilsson, 17, Ellinore Kieksi, 17, Jesper Juhlin, 15 och Susanna Karlsson, 26. Regissören Carina Perenkranz är mycket glad över att ha fått in nytt blod i ensemblen, något som varit svårt tidigare år.

– De sköter sig perfekt. Det är extra roligt att alla är från Valdemarsvik, det är bra för utvecklingen på orten, säger hon.

Artikelbild

Repar. På bara några dagar ska allt sitta. Ellinor Kieksi är spänd och glad inför premiären.

Skådisarna är glada och lite nervösa inför premiären.

– Man ska dansa rätt och sjunga rätt, det är mycket som kan gå rätt och fel, säger Ellinore.

Har ni något favoritnummer?

– Jag tycker mest om Systrar och bröder, säger Ellinore.

– Det är ett sångnummer som handlar om integration. Det har en allvarlig men ändå varm ton, säger Susanna.