Ny terrängbana när HRK jubilerade

Vad vore mer lämpligt än att inviga något nytt när man firar 30-årsjubileum? Så blev det också när Hammarkinds Ryttarkamrater(HRK), häromdagen, markerade tre decenniers verksamhet.

27 maj 2014 15:55

Och det nya i sammanhanget är en terrängbana, strax intill ryttarnas eget centrum, nämligen stallet i Lill-Åby, utanför Gusums tätort.

– Det är riktigt roligt att rida på den här banan. I början tyckte hästarna att det vara lite läskigt. Allt var ju nytt, men nu går det bra, sa 14-åriga Johanna Staflund som har varit knuten till HRK i fem år.

Det är bland annat genom ett visst ekonomiskt stöd från föreningen Kustlandet, som banan har kommit till. En ideell förening som bedriver olika former av satsningar utmed södra Sveriges ostkust och som stöds av flera kommuner samt europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

– Men det har, framför allt, satsats många ideella timmar både av ryttare och föräldrar, säger Pernilla Svegéus, sekreterare inom HRK, en förening som såg dagens ljus 1984.

Två av dem som grundade HRK var makarna Gertrud och Anders Nordberg, som givetvis närvarade vid jubileet.

På frågan varför de ville bilda HRK, så svarar Anders Nordberg, så här:

– Ridklubben i Gusum började falla av lite grann, så vi bestämde oss för att bilda en egen klubb. Då var min dotter ung och ridintresserad, men även jag hade och har fortfarande förkärlek för hästar. Faktum är att jag har en grundläggande militär ridutbildning. Något som inte finns idag.

Hur stort var intresset?

– Vi var inte så många i början. Och vi hade inget eget stall. Ekonomin gick så där. Men verksamheten växte och vi blev fler och fler och vi fick också god hjälp av kommunen. Vårt första stall hade vi i Bråta i Ringarum.

Hur känns det nu, när det har fortsatt?

– Jag är stolt och det är givetvis roligt att det fortsätter, säger Gertrud Nordberg.

Men det bjöds också på en hel del annat efter att Helene Johansson Kokkonen, hade invigningsklippt bandet.

Käpphästkadrilj och beridet bågskytte var några inslag som attraherade. Dessutom dressyruppvisning med Olivia Strid i sadeln.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!