Läs mer: Tv-profilen gästade marknaden.

Cirka 70–80 knallar och uppskattningsvis ett par tusen besökare njöt av höstsolen och gemenskapen bland stånden mellan Salutorget och Kolplan.

– Påfallande många vi pratade med var nöjda. Men rikstrenden går mot färre försäljare, säger Tommy Larsson, kassör i Lions Club Valdemarsvik.

Tänkbara förklaringar kan bland annat vara skärpta rutiner för kassaregister, kvittokrav, nya skatteregler vid försäljning och ett smalare varuutbud.

– Förr i tiden – kanske för tio-femton år sedan – stod det 20-30 knallar utanför området som inte hade förbokat plats utan åkte på chans. Den kategorin är mer eller mindre borta idag. En vara som verkar sälja bra är i alla fall cocosbollar. En knalle kom med ett hästsläp fullpackat med kartonger. På onsdagskvällen hade försäljaren sålt varenda cocosboll, utvecklar Tommy Larsson.

Någon enstaka knalle ansåg till och med att försäljningen – för hans del – var bättre förra året trots regnet, blåsten och kylan.

– Men det berodde sannolikt på att han var ensam kvar av fyra-fem försäljare som sålde samma typ av varor, poängterar Tommy Larsson.

Han berömmer kommunen och Valdemarsviks Sparbank som riktigt goda samarbetspartners som gör föreningens uppdrag enklare och mer lättjobbat.

– Vi var ett tiotal män och kvinnor från Lions som var igång från morgon till kväll. Först runt klockan 20.30 plockades elkablarna ner.

Till skillnad mot ifjol då marknaden gick med förlust räknar Tommy Larsson med ett överskott när inkomster och utgifter räknats samman.

– Vinst blir det, men vi vet inte med hur mycket.

Läs mer: Fortsatt förbud mot ärtor på marknaden.