"Många ridlektioner som i stället blir teori"

Valdemarsviksförslaget på ett ridhus hos Hammarkinds Ryttarkamrater har rekordsnabbt fått 300 gillare.

6 december 2018 05:00

– Det är ett fantastiskt gensvar på lite drygt en vecka. Vi vill – liksom andra föräldrar som har killar och tjejer som spelar fotboll och ishockey – har bra möjligheter och att kommunen nu backar upp våra barn som rider. Nu när vintern kommer blir det tyvärr många ridlektioner som i stället blir teori inomhus på grund av vädret. HKR behöver ett ridhus intill stallet, berättar förslagsställaren Angelica Dahl.

Hon berättar om ett stort lokalt intresse för klubbens olika verksamheter och ridsportens uppgång över i stort sett hela landet.

– Barnen vill rida. Men ska föräldrar skjutsa runt till olika ridskolor på andra orter lär också dagligvaruinköpen göras utanför vår kommun. Ska alla orka med att kunna ha den här hobbyn på fritiden måste det finnas möjligheter att ha den på hemmaplan. Annars slår det bara tillbaka. Fler och fler barn i närområdet vill in i nybörjargrupperna.

Pia-Lena Andersson, ordförande i Hammarkinds Ryttarkamrater, gissar att kostnaden för ett enkelt och funktionellt ridhus skulle kunna hamna på cirka 1,5-2 miljoner kronor. Det omfattar tak, väggar, underlag, belysning inklusive en mindre läktare, domartorn och eventuellt en servering.

Lek med tanken att det byggs ett ridhus. Har HRK ekonomi att klara driftskostnaderna?

– Det här är vår vision och språngbräda, men någon kalkyl har vi inte gjort ännu. I dag står kommunen för driften av stallet medan vi sköter anläggningen. Men målet är att vår verksamhet på sikt ska vara självförsörjande. Ett ridhus går till exempel att hyra ut till bland annat privatryttare, brukshundsklubben eller om någon förening vill hyra in en känd föreläsare och behöver lite större utrymme, utvecklar Pia-Lena.

Angelica Dahl:

– Det här är förstås en stor grej för Valdemarsviks kommun att kunna attrahera nya familjer att flytta hit. Vi behöver sticka ut med ett ridhus. Medlemmarna får motion, frisk luft, får lära sig att ta ansvar och att samarbeta. Aktiviteten Stall-frita på tisdagar kan utvecklas. I dag får barn och ungdomar mellis samtidigt som har möjlighet att läxa läxor, sköta om hästarna och ta hand om utrustningen. Med ett ridhus går det att rida i alla väder. Barn blir snabbt nedkylda. För föräldrar och ridinstruktörer är det heller inte så lätt att stå still i kylan.

Hammarkinds Ryttarkamrater

HRK startades i Bråta-stallet i Ringarum 1984. I slutet av 1980-talet slogs föreningen samman med Gusums ridskola. Efter i 22 år som inhyrda i stallet vid Bråta flyttade klubben 2006 in i ett helt nybyggt stall i Gusum hösten.

Medlemmarna driver på ideell basis ridbana, stall, utemiljö och parkering vid Lilla Åby i Gusum. En del åtaganden är obligatoriska. Elever och föräldrar sköter också den dagliga skötseln av hästar och stall. Förutom ridlektioner rymmer klubbens verksamhet även tävlingar, lovaktiviteter och kurser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson