Målet efter branden: Ett nytt klubbhus

Branddrabbade Dalängen ska byggas upp igen. Det säger Johan Carlström, ordförande för Gusums IF, som nu gläds av allt stöd från idrottsföreningar, privatpersoner och Valdemarsviks kommun.

13 juni 2019 15:00

– Enligt polisens brandtekniker är anläggningen så brandskadad att det inte går att säga varken var branden startade eller varför det började brinna. Inte ens polisens för ändamålet tränade hund markerade för brännbära vätskor bland brandresterna, säger han.

LÄS MER: Branden kopplas till inbrott: "Ett märkligt samband"

I avvaktan på polisutredningen och försäkringsbolagets bedömning är trots allt målsättningen att ett nytt klubbhus ska komma på plats.

– Det återstår två hemmamatcher av vårsäsongen som båda spelas på Dalängen. Vi försöker tills dess ordna en barack och få upp några bajamajor. Redan i dag kan vi använda omklädningsrummen på Gusums skola inför både matcher och träningar, berättar Johan Carlström.

LÄS MER: Klubblokalen totalförstördes i mordbrand

Hjälpinsatserna är många och godhjärtade. Stödet har kommit från bland annat kommunen, Waldemarsviks IF, Ringarums IF, Östra Ryd, Österviking, Hannäs IF, Östergötlands Fotbollförbund samt flera aktörer inom det lokala näringslivet. Många hör av sig och erbjuder sitt engagemang och sina tjänster.

– En kille från Norrköping ville skänka mängder av prylar i en container som tidigare hade tillhört en nedlagd förenings ungdomsverksamhet. Nästa veckas fotbollsskola hålls på Ringarums IF:s planer och busstransporten mellan orterna blir i praktiken kostnadsfri om behovet finns. Telefonen har ringt i ett sedan i torsdags. WIF och RIF har varit riktigt snabba med att låna oss planer och utrustning.

Det var strax före klockan 05 på nationaldagsmorgonen som SOS larmades om en brand vid idrottsplatsen Dalängen i Gusum. Då Räddningstjänsten kom till platsen var klubbstugan redan övertänd. Polisen misstänkte tidigt att branden var anlagd och inledde en förundersökning om mordbrand.

Borta är samtidigt en begagnad åkgräsklippare. Spåren är knapphändiga, men en metallgrind uppges ha hakats av.

Huvudbyggnaden, garaget och ett litet omklädningsrum är förstört. Även kiosken har stora brandskador på grund av strålningsvärmen från det eldhärjade taket och ena kortsidan. Det enda som inte brandskadades är bollskåpen som är placerade en bit ifrån klubbhuset.

Allan Jensen, kriminaltekniker hos polisen, berättar att utredningen pågår, men att det sannolikt kommer att bli svårt att ringa in brandorsaken.

– Vi pratar om en totalbrand där det brunnit ända ner till grunden. Den här utredningen lär ta tid om vi eventuellt ska få fram något, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson