Kärlekens trädgård i Lilla Vik jubilerar

Den är skapad av kärlek till blommor och växter och till varandra. Karola Messners och Jan Gillguists Kärlekens trädgård i Lilla Vik, Gryt, kan nu fira 20 år.

Nu är Karola ensam men trädgården driver hon vidare i samma anda som Jan skulle vilja.

16 juli 2016 06:19

Trädgården är 25000 kvadratmeter stor och ett omtyckt besöksmål.

På nationaldagen fick Karola Messner Valdemarsviks kommuns kulturpris, med diplom och 10 000 kronor. Jan fick ett hedersomnämnande.

– Jag har blivit väldigt positivt bemött av kommunen och känner mig uppskattad, säger Karola Messner.

Det är en fantastisk trädgård som paret byggt upp. Lilla Vik var först fritidsboende från 1995 men från 2005 permanentboende. Här kan man vandra på stigar mellan dammar, broar, skulpturer och ett stort mosaikkonstverk.

Här finns ett rosarium ungefär fyra-fem gånger större än Valdemarsviks rosarium, med 450 arter och över tusen rosor, rosenträd och en rosenallé med stora bågar. Det är mäktigt. Men också en mängd andra blommor, samt rhododendron, frukträd, japanska lönnar, cypresser, ädelkastanj, valnöt, med mera.

Trädgården fick Vi i Villas utmärkelse Sveriges vackraste trädgård år 2011. Inte minst för Karolas skulpturer.

– Jag har tio skulpturer nu och håller på med den elfte.

Skulpturerna är kärlekspar, man och kvinna.

– Men kärleken är universiell och all kärlek är vacker, så nästa sommar ska det finnas en skulptur med två kvinnor och en med två män.

Trädgårdsskulpturerna är gjorda i en teknik inte många behärskar. Grunden är cellplast, frigolit.

– Det kommer i block som jag limmar ihop, ritar konturer på och sedan formar med knivar. Sedan läggs det på ett lager tunn plastcement och målas vitt.

Hon konstaterar att en trädgård betyder konstant arbete men hoppas kunna fortsätta.

– Men jag har hjälp nu två gånger i veckan av Malin Österström.

Karola är en mångsidig konstnär som varit med på anrika Linjevalchs vårsalong tre gånger, senast 2015 med tavlan Världsteater, olja på duk 4.50 x 3.60 meter. Hon håller på med en ny stor tavla.

– Jag målar minst en halvtimme varje dag.

Hon har också uppmärksammats för gigantiska detaljrika träskulpturer snidade i ett stycke. Som författare har hon skrivit filosofiska romaner, fyra är utgivna. Hon och Jan har också skrivit en bok om hur Lilla Vik växt fram, utgiven i år.

Karola liksom Jan var läkare och professor vid US i Linköping vilket hon lämnade 2002 för konstens och författandets skull och för att tillsammans med Jan uppleva hur en dröm kunde bli verklighet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Marie Karlsson