Jesper Filipsson, styrgruppens ordförande:

– Planeringen är i stort sett klar inför invigningen av den 15:e upplagan av Nils Liedholms Cup på torsdag. Vi pratar om en bred och mixad cup med ett 40-tal lag som lockar hit cirka 800 tonåringar plus ledare som spelar matcher under fyra intensiva dagar. För WIF:s del är det lika roligt att få hit de stora klubbarnas toppade ungdomslag som mindre föreningar vars tjejer och killar till större delen spelar för att det är kul.

Organisationen bakom fotbollsturneringen kan beskrivas som ett väloljat maskineri där det finns uppgifter för alla. Från att transportera mat, bemanna kiosker, städa och montera skyltar till förberedelser för invigning och prisutdelning, köra båt, massera, eller vara boendevakter och sjukvårdare. Enligt Jesper Filipsson är behovet av fler ideella insatser alltjämt stort men det har blivit svårare att hitta frivilliga som kan ställa upp.

– Ideellt arbete är en generationsfråga. Merparten av våra "gulianer" är pensionärer och utan den kategorin skulle vi få det otroligt jobbigt. Så är det. Men människor i min generation till exempel är upptagna med tighta livspussel, heltidsarbete, barn och deras fritidssysselsättningar. Det blir problem att hitta ledig tid för ideellt arbete. Förhoppningen är att fler föräldrar och anhöriga till dagens yngre spelare nu vill hjälpa till.

Deltagande lag med spelare och ledare bor i skolor eller gymnastiksalar. Medföljande föräldrar hänvisas oftast till Grännäs camping.

– Cupen är så mycket mer än bara fotboll. Här umgås spelare och ledare, ungdomarna träffar kompisar, spelar bangolf, padel, badar och bygger lagkänsla. Här måste jag säga att kommunen är bra på att marknadsföra Valdemarsviks fina omgivningar.

IFK Eskilstuna (P13) blir den här gången en ny bekantskap för Grännäspubliken. Det internationella inslaget står italienska Monferrato för (P15-16).

– Vi ser gärna att fler utländska lag kommer till Valdemarsvik. Dels för att visa upp en annorlunda fotbollskultur. Dels bjuda på bra och underhållande matcher. En nyhet för i år är att det blir tredomarsystem i de äldsta klasserna för att höja kvalitén på bedömningarna.

Räknar du med några lokala klassegrare?

– Möjligtvis har vi chans att vinna äldsta och största pojkklassen (15-16). Det skulle i så fall vara en riktig fjäder i hatten för 100 års-jubilerande Waldemarsviks IF!