Henning Mankells sista gåva till Gryt

Beskedet kom i våras, när cancern åter fått sitt grepp om den världsberömde författaren. Gryts hembygdsförening fick veta att Henning Mankell ville skänka dem en miljon kronor.

8 oktober 2015 11:14

I veckan blev det känt att författaren Henning Mankell avlidit i sitt hem i Göteborg, 67 år gammal. Bara en kort tid innan hans bortgång landade en stor pengagåva på Gryts hembygdsförenings bankkonto.

– Vi blev självklart jätteglada när vi fick höra om hans stora donation i våras. Gåvobrevet blev precis klart. Då fick jag höra på radion att han gått bort. Vi hann aldrig tacka ordentligt, säger Erik Lundberg, hembygdsföreningens ordförande.

För övriga världen var Henning Mankell en uppskattad författare läst av miljoner människor världen över. Bland Grytsborna var han en omtyckt barndomsvän som även i vuxen ålder återkom regelbundet till Gryt. Mankell spenderade sin barndoms somrar på familjens sommarnöje på ön Liljeholmen i Gryts skärgård.

Erik Lundberg bläddrar bland bilderna på sin surfplatta och visar en svartvit bild på herrar i proper kostym som sitter uppradade på en stengärdesgård med glittrande hav i bakgrunden. På bilden syns Henning Mankells pappa Ivan, och farfadern Henning.

– Jag själv träffade Henning första gången på 1960-talet. Som tonåringar brukade vi åka till Sandens festplats tillsammans. Han var inte ett dugg märkvärdig av sig, trots att han senare kom upp sig i världen och blev ett stort namn. Han kom alltid in och sa hej hos mig på Skeppsfourneringen i Fyrudden där jag jobbade. Överlag var han en väldigt omtänksam person, säger Erik Lundberg.

Miljonen som nu har donerats till Gryts hembygdsförening har skänkts med visst förbehåll. Hembygdsföreningen åtar sig att inrätta ett stipendiefond med en årlig utdelning till en ung person, upp till 30 år gammal, som på endera vis har gjort en insats i Gryts hembygdsförening.

– Det passar oss alldeles utmärkt! Vi som sitter i styrelsen nu har ganska hög ålder. Det gör inget om vi fick ned det några år, fick lite fler ungdomar att engagera sig, säger Erik Lundberg.

Resterande 900 000 kronor vet han inte hur föreningen ska spendera i nuläget. Kanske köper man en ordentlig gräsklippare som kan användas för att klippa allt gräs på hembygdsgården Björkudden, belägen strax intill havet.

– Senast en vecka innan sin bortgång pratade Henning med en barndomsvän om att komma till hembygdsfesten på Björkudden och sommartala igen, att det var tio år sedan sist. " Kanske nästa sommar", sade han. Nu får vi istället uppmärksamma honom och den fina gåva han gett oss, säger Erik Lundberg.

Varför tror du att Henning Mankell skänkte de här pengarna?

– Jag tror att han ville ge tillbaka lite, vad han kände att han fick av oss. Att det fanns en hembygdsförening här i Gryt vet jag att han uppskattade enormt mycket, säger Erik Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Andersson