Heldag med handarbete och tekniker

Handarbetet vinner ny mark. I söndags träffades ett 30-tal entusiaster runt hobbyn i församlingshemmet.

18 mars 2018 19:30

– Vilken bra uppslutning! Intresset har successivt ökat de senaste fem, sex åren. Nu börjar det också hända lite nytt med utbudet (ullgarn, samt bland- och bomullsgarner) och materialet. Handarbete är trendigt, säger Josefine Hörström, som höll i heldagsevenemanget tillsammans med Katarina Hörström.

Sticka, virka, spinna eller brodera. Allt gick att studera i detalj. Under söndagen gavs det utrymme för att se och lära om gamla tekniker, få inspiration och byta idéer. Det som förr var ett vardagligt och minst lika naturligt inslag i hemmen har i vår tid blivit en avkopplade, kreativ och rolig hobby. Företagaren Lotta Nilsson, Söderköping, brukar framhålla att gamla tekniker har fått en renässans. Här ryms dessutom fingerfärdighet och en rejäl portion miljömedvetenhet.

– Hållbarhet, rena naturmaterial och återbruk ligger i tiden. Respekten för hantarbete och hantverk växer med ökad kunskap, säger hon.

Harriet Weibo, Ringarum:

– Hobbyn är inne i ett uppsving! Jag kan bara hoppas att det fortsätter. På 1980-talet var det jättepoppis att sticka, Norrköping hade flera garnbutiker, men sedan föll det liksom bort. Nu är handarbetet på gång igen. Idag är det modernt med stickade plagg, finare garner och då hänger de unga snabbt på utvecklingen.

Mari Stridh Johansson, Ringarum, fångades av en sekvens i tv-programmet Jills Veranda när huvudpersonen svepte en pläd med mormorsrutor kring kroppen.

– Jag tänkte direkt, en sån ska jag göra! Och nu har det gått ett par månaders, förklarar hon, visar upp handarbetet, innan virkningen skjuter ny fart igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!