Hamnen får nya bryggor i december

När det närmar sig jul ska det finnas flera bryggor med ett utökat antal båtplatser i Fyruddens hamn. Av detta märks ännu inget eftersom bryggorna byggs på annan plats.

Här ska bli utökade bryggplatser i slutet av året.

Här ska bli utökade bryggplatser i slutet av året.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsviks kommun2019-11-12 15:00

Det hela ingår i det treåriga projektet Smart Marina 2018–2020 med målet att förbättra standarden i Östersjöns småbåtshamnar och på ett miljövänligt sätt förnya och modernisera hamnarna.

– Det här är pontonbryggor som byggs av ett företag i Stockholm och som sedan ska transporteras till Fyrudden och läggas på plats, säger skärgårdsutvecklare Carl Hamilton.

– Allt ska vara klart den 15 december.

Totalt tillförs två kombinerade vågbrytare/bryggor med längder på 114 respektive 60 meter och som tillsammans kan erbjuda ett 30-tal nya båtplatser.

– Det är inte riktigt klart än hur många det blir för det är lite diskussioner om hur man ska lägga y-bommarna, säger Carl Hamilton.

När bryggorna väl kommit på plats ska också el och vatten dras ut till varje båtplats och det ska bli belysning på bryggorna.

– Belysningen ska tändas så fort den kommit på plats. Det är viktigt att bryggorna syns i mörkret så ingen kör på dem, säger Carl Hamilton. 

Smart Marina är ett projekt som omfattar 31 hamnar inom Central Baltic där förutom Sverige också Åland, Finland och Estland ingår. Projektet leds av Lead-partnern Ålands Utveckling AB. För hela projektet satsar EU 89 miljoner och för Valdemarsviks kommun handlar det om sju miljoner där EU står för 75 procent.

Fyruddens hamn brukar vara trång på sommaren med stort antal fritidsbåtar och utökningen av båtplatser är en del av hamnens utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!