Bibliotekschefen Eva Savazzi gläds åt beslutet som avslöjades i veckan:

– Det känns verkligen jättekul och spännande att få dra igång ett sådant projekt i Valdemarsviks kommun. Bidraget från Statens kulturråd innebär att vi får resurser för att åka ut och besöka äldre där de bor. Då kan vi berätta om de tjänster biblioteket kan erbjuda och lära dem hur de ska använda dessa. Vi kommer också att samarbeta med andra sektorer inom uppsökande verksamhet och tillgängliggörande, förklarar hon.

Pengarna som ska göra biblioteksverksamheten ännu bättre kommer från det statliga programmet "Stärkta bibliotek". I uppdraget gäller det att dels rikta insatserna mot äldre kommuninvånare som har svårt att komma till biblioteket. Dels ska de digitala talbokstjänsterna utökas.

– Nästa uppgift för oss blir att försöka komma tillrätta med den lyhörda bibliotekslokalen. Ibland när vi personal pratar med låntagare måste vi viska. En tanke är att montera ljudabsorbenter. Jag tror att vi kan få ekonomisk hjälp till den investeringen också, säger hon.

I Valdemarsviks kommun bor drygt 7 800 invånare. En betydande del, cirka 30 procent eller 2 400 personer, är 65 år eller äldre.

Monika Hallberg, kommunchef:

– Det här är rikigt, riktigt bra. De riktade pengarna gör att vi nu har möjlighet att göra någonting extra i kommunen, berättar hon.