Nu är han 63 men började jobba som 16-åring. År 1977 köpte han huset här på Mejerivägen i Ringarum och har sedan dess haft fullt upp som ensamföretagare. Verksamheten har växt och två gånger har han byggt ut, 1983 och 1996 och även köpt till mark. Huset är ursprungligen från 1800-talet och har varit mejeri.

Flera bevis på uppskattning finns, inte minst bland ortsborna.

– Det här är en kulturinstitution som håller på att avvecklas, säger Ringarumsbon Albin Lindqvist.

Artikelbild

| Smedjan är fylld av verktyg en Sivert vet var han har alla. "Det är ju bara jag här".

Det har också blivit några diplom under åren, det senaste i december 2018 från Norra Hammarkinds Hushållningsgille för ”förtjänstfulla insatser i bygden” .Och 2005 valdes han till Årets Ringarumsbo.

– Det är roligt att ha kontakter med folk, inte bara jobba ensam hela tiden, säger Sivert Andersson.

Innanför väggarna finns förutom smedja också däck- och gummiverkstad för både personbilar som stora fordon, där han lagar och skiftar däck, samt stor hall för svetsreparationer. Det är här de stora giganterna inom jord- och skogsbruk kan komma in och repareras.

– Det har hänt att jag åkt ut till någon och reparerat på plats, men helst vill jag ha in dem här där det är bättre med maskiner. Jag är inte inriktad på att ge mig ut i skogen och svetsa.

Artikelbild

| Stora fordon är Sivert Andersson van att jobbba med, både för svetsning och däckbyte.

Företagsnamnet Ringarums Smide har hängt med hela tiden även om det med åren blivit mycket annat.

Och om något jobb sticker ut lite extra under åren så var det efter stormen Gudruns framfart i januari 2005 då alla skogsmaskiner fick arbeta för högtryck en lång tid efteråt och det naturligt nog också blev en del extra reparationer.

Sivert Andersson har trivts med jobbet även om det är tungt och slitsamt. Att han väljer att sluta är för att det börjar kännas i knän och rygg

– Jag känner mig mogen för det här nu och förresten är jag ju nästan pensionär.

Inte för att han tänker sätta sig med armarna i kors. Resor är ett intresse och nu på våren kommer också en tid då det finns mycket att göra med hus och trädgård.

– Det har blivit lite eftersatt.

Och för den delen kan han också, trots nedläggning, tänka sig något jobb på entreprenad ibland.

Men i lokalerna blir det ingen ny smed. Allt är sålt och i fortsättningen blir det plåtslageri.

En epok är över den 1 april.