Det var tänkt att jobbet skulle börja redan på tisdagen och kommunen gick ut på hemsidan med vädjan till bilister att om möjligt välja en annan parkering eftersom arbetet innebär minskad tillgång till parkeringsplatser i Valdemarsviks centrum.

Att jobbet inte gjorts tidigare i höst förklarar kommunens gatuchef Mikael Jonsson så här:

– Det här är ett arbete vi har planerat sedan i somras, men vi har inte fått alla bitar på plats förrän nu med projektering, höjdmätningar och miljöaspekten med anmälan till Miljökontoret med mera.

Artikelbild

| ICA-handlaren Stefan Gustavsson ser positivt på att parkeringen görs om.

Och som svar på frågan varför man tänkte göra jobbet mitt i julhandeln sade kommunens gatuchef så här:

– Vi har inte valt med flit att dra igång just i julhandeln, men nu hamnade vi här i planeringen.

– Det är svårt att planera arbeten i Valdemarsviks Centrum då vi känner oss ”i vägen” under turistsäsongen under sommaren och sedan kommer Oktobermarknaden som är en viktig tradition för Valdemarsviksborna och nu är vi nästan framme till julen. Så det är alltid en svår avvägning, säger Mikael Jonsson.

På centrumparkeringen brukar bland annat många kunder till närliggande Ica Fyren parkera. Men Ica-handlaren Stefan Gustavsson säger sig ha stor förståelse för att arbetet måste göras, även om det hade skett nu.

– Jag ser positivt på att det här blir gjort och att vi får en bra parkering som kommer att underlätta för oss i framtiden. Vi har dessutom en annan parkering så jag tror inte att det skulle påverkat oss försäljningsmässigt.

Men nu väljer alltså kommunen att skjuta upp jobbet till efter nyårshelgen för att inte störa i julhandeln.

Hur lång tid beräknas det sedan ta?

– Vi kan inte svara på hur länge det behöver pågå då vi är väderberoende nu när vi är inne i vintersäsongen, säger Mikael Jonsson. Det ska inte bli så stora eller långa intervaller av störningar, men vi vill ändå informera om detta och ge våra centrumbesökare en chans att i välja annan parkering.

Mikael Jonsson säger också att asfaltering sedan förmodligen sker så snabbt det går i vår.

– Då kan vi förhoppningsvis även påbörja att justera upp torgytan vid Ica, Guldnyckeln och Systembolaget och får möjlighet att justera eventuella höjdändringar innan asfaltering, säger Mikael Jonsson.