Våg av börsoro skakar marknaden

En våg av börsoro sprider sig från Wall Street.

Stockholmsbörsen var inget undantag som föll med 2,6 procent efter en natt präglad av börsras på flera stora asiatiska börser.

11 oktober 2018 07:45

En svagare amerikansk inflation än väntat i september hade till en början en lugnande effekt under torsdagseftermiddagen. Men när Stockholmsbörsen stängde låg alla aktier utom en på OMXS30-listan på minus.

Det är en tydlig riktningsangivelse att folk är på väg ur aktiemarknaden, säger Peter Malmqvist, chef på Analysguiden.
Den sektor som blir hårdast träffad är den konjunkturkänsliga verkstads- och basindustrin. Den skakiga USA-handeln smittar även av sig på internationella bolag, tillägger han.

Turbulensen är stor även för valutor, där Kinas yuan har dykt till den lägsta nivån på över ett och halvt år. Samtidigt pressas räntor uppåt på många håll, inte minst för länder som skuldtyngda Italien vars betalningsförmåga på sikt börjar ifrågasättas allt mer.

Utraderad uppgång

Epicentrum för börsturbulensen är Wall Street, där Dow Jones industriindex på lite drygt en vecka tappat nästan 5 procent och därmed har raderat ut två månaders kurslyft.

Den tekniktunga Nasdaqbörsen var svagt ned några timmar in på torsdagens handel medan Dow Jones backade något mer, trots att USA:s arbetsmarknadsdepartement redovisat oväntat svag inflation för september. Konsumentpriserna steg med 2,3 procent i årstakt i september, vilket kan jämföras med 2,7 procent i augusti.

I Asien rasade under natten Shanghaibörsen med 5,2 procent, medan Tokyobörsens Nikkei 225-index föll 3,9 procent. Stoxx 600-index, som mäter utvecklingen för europeiska storbolag var nere på den lägsta nivån sedan januari 2017.

Hård inbromsning

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är börsnedgångarna en naturlig följd av att konjunkturen har passerat sin topp.

Det rör sig om en viss avmattning, men ingen tvärnit, säger han.

Enligt honom beror fallet på en oro för vad som ska hända med tillväxten framöver.

Världen befinner sig i ett läge där vi har passerat tillväxttoppen, och frågan är nu hur mycket den kommer att bromsa in.

Vid toppen av en konjunktur skapas också osäkerhet kring hur mycket inflationen kommer att stiga och vad som kommer att hända med de långa räntorna.

Dessutom står vi på tröskeln till en rapportsäsong, säger Bergqvist.

På defensiven

Han tycker samtidigt att de signaler han får från företag är positiva. Handelskriget oroar visserligen, men det finns inga tendenser till vikande efterfrågan eller att man börjat stoppa investeringar.

Börserna i USA har pekat nästan rakt uppåt i flera år. Då kommer alltid frågan om vi kanske når slutet nu, och om det är dags att minska andelen aktier i portföljen.

Han konstaterar att vi befinner oss i en fas då tillväxten börjar mattas av och därmed också företagens vinster.

Det skapar ett lite mer defensivt beteende. Folk tycker kanske inte att det är läge att lämna börsen, men man är betydligt mer på tårna. Sådana här förändringar skapar alltid stora rubriker och det gör folk nervösa.

Robert Bergqvist tror dock på en lugnare marknad efter de kommande veckornas delårsrapporter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Martinsson/TT, Robin Rasper/TT, Joakim Goksör/TT