Utspringet i Finspång blev rekordstort

Det var det nya millenniets barn som på fredagen tog studenten i Finspång, från Curt Nicolin gymnasiet och Bergska gymnasiet. De föddes in i ett nytt sekel med stora förhoppningar.

7 juni 2019 19:00

Kommunalrådet Ulrika Jeanson kände många av studenterna uppe på läktaren, kompisar till hennes son, som också stod där.

– 2006 gick ni in i skolans värld. Nu kommer ni ut som vuxna och i morgon vaknar till ett nytt liv, sade hon i sitt tal och gav dem råd på vägen.

– Våga.

Aldrig tidigare har det varit så många anhöriga samlade i Bruksparken. Rektor Anders Södergren vid Curt Nicolin gissade på ett par tusen och med tanke på att det var 244 studenter hamnar man säkert på den siffran med alla släktingar och vänner.

Det var i år fler än någonsin som sprang ut från de två gymnasierna.

Totalt var det 244, 65 fler än förra året. Studenterna fördelar sig på 150 från CNG och 94 från Bergska gymnasiet. För Bergska var det en ökning från 39. Det tack vare att man tog in ett helt nytt program.

– Både Bergska och CNG växer fortfarande som skolor och på ansökningstrycket ser vi att det kommer att fortsätta, säger Anders Södergren, rektor vid CNG sedan 2001.

Han har varit med nästan ända sedan starten och har sett utvecklingen.

Nu är årskullarna större för de här åren, men Anders Södergren ser inte det som främsta orsaken.

– Det är helt enkelt fler sökande. Det är många från Norrköping som väljer att åka hit och det ser vi som väldigt glädjande, säger Anders Södergren.

Som vanligt inleddes studentavslutningen med att alla elever gick en äremarsch genom centrala Finspång med skolmusikkåren före. Den avslutades i Bruksparken.

Klassvis sprang studenterna in och upp på en väntande scen. Efter tal och sång var mötet med alla väntande äntligen inne. Men hitta rätt där var inte lätt.

Karl Nilsson och Maria Karlberg tog till mobilen. Jo, där är de. Karl försvann, men Maria hann berätta att det nu väntar jobb som svetsare på Siemens. Båda kom från CNG.

Saeideh Khorami, som gått samhäll på Bergska uttryckte nog många känslor.

– Frihet.

– ... och lite ångest, kom det sedan.

I sommar ska hon jobba i Kolmårdens djurpark och sedan får hon se, kanske studier.

Filip Ljungström togs emot av föräldrar och andra. Han kom från tekniska på CNG och börjar studera till byggnadsingenjör i Linköping till hösten. Under sommaren blir det "bruket" i Skärblacka.

Några ögonblicksbilder innan alla började hemtransporten, om det nu var i en vanlig bil eller något av de större ekipagen.

Åskan och regnet hängde i luften men höll sig borta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Börje Gavér