Utmaningar väntar historisk Clinton

Med ett hett emotsett och historiskt tal accepterar Hillary Clinton Demokratiska partiets presidentkandidatur. Frågan är om Clinton - om hon vinner valet - har bättre förutsättningar för att få igenom sina satsningar på USA:s medelklass än Barack Obama.

28 juli 2016 15:54

På den flaggprydda, stjärnspäckade partifesten i Philadelphia refererar de allra flesta till Hillary Clinton som "USA:s nästa president". Om så blir fallet ärver hon inte bara Vita huset, utan även en djupt polariserad kongress från företrädaren Barack Obama.

Obama har handplockat Hillary för att bygga vidare på hans arv och driva igenom det han inte lyckats avsluta på grund av dödläget i kongressen, konstaterar Sebastian Ventling, konventsdelegat från Kalifornien.
Men identiska är de inte. Hillary har alltid haft sina egna prioriteringar.

Sjukledighet

När hon sjösatte sin presidentvalskampanj i fjol presenterade Hillary Clinton sig som en förkämpe för medelklassen. På kampanjens hemsida finns nu 37 vallöften, som präglas av att hon suttit i Obamas regering men också av hennes engagemang för kvinnors och minoriteters rättigheter. Motståndaren, Republikanernas Donald Trump, har enbart formulerat sju löften.

Clintons utfästelser - bland annat tolv veckors sjuk- eller föräldraledighet, höjd minimilön till minst tolv dollar i timmen, fortsatt stöd för Obamas omtvistade sjukförsäkringsreform, skärpta vapenlagar, klimatsatsningar, stärkta rättigheter för hbtq-personer och en invandringsreform som går i linje med de dekret Obama beslutat om - går hand i hand med Demokraternas så kallade valplattform som lagts fram vid konventet.

Men för att få igenom sin politik måste man ha kongressen med på båten, vilket Obama bittert fått erfara. I nuläget har Republikanerna majoritet i både senaten och representanthuset, vilket i princip omöjliggjort en stor del av Obamas reformer. Det är inte omöjligt att maktbalansen blir densamma efter valet i november.

Bra lyssnare

Vi kan troligen ta kontroll över senaten och minska underläget i representanthuset. . . Om dynamiken i kongressen inte förändras så kommer det bli svårt att driva igenom någonting överhuvudtaget, även för Hillary, säger Sebastian Ventling.

Karen Carter Peterson, delegat från och delstatssenator i Louisiana, säger även hon att en demokratiskt kontrollerad kongress är nyckeln till framgång. Men hon tror att Hillary Clinton kommer att lyssna på motståndarna.

Under sin tid som senator och utrikesminister så visade hon en vilja att ta till sig både bra idéer och konstruktiv kritik, påpekar hon.

Även Barack Obama hyllade i sitt bejublade tal under natten till torsdagen Clinton som den mest kvalificerade någonsin för presidentämbetet - han själv och hennes make expresident Bill Clinton inräknade. Clinton presenteras vid sitt framträdande av sin dotter Chelsea Clinton och temat för konventets sista dag är "Starkare tillsammans".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT:s utsända, Philadelphia