Två riksrättspunkter mot Trump – åtal nära

Demokraterna i USA:s representanthus riktar två formella riksrättsanklagelser mot presidenten Donald Trump.

Ett par formella steg återstår innan Trump blir den tredje presidenten att ställas inför riksrätt i USA:s historia.

10 december 2019 04:56
Vi måste vara tydliga: Ingen, inte ens presidenten, står ovanför lagen, säger Jerry Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, vid en presskonferens, sida vid sida med flera av partiets toppnamn.

Två steg återstår innan ett riksrättsåtal väcks: Det demokratledda justitieutskottet väntas senare denna vecka godta åtalspunkterna och sedan väntas det demokratstyrda representanthuset i sin helhet ge formellt bifall.

Anklagelserna om maktmissbruk handlar om att Trump ska ha hållit tillbaka militära biståndspengar till Ukraina i syfte att pressa landets regering till att starta en brottsutredning av Joe Biden, den tidigare vicepresidenten som är en av favoriterna att bli Demokraternas presidentkandidat och Trumps främsta motståndare.

Republikanerna har hittills stått sin president bi och, precis som han, kallat det inledande riksrättsförfarandet för en häxjakt.

Om och när representanthuset tar saken till ett riksrättsåtal hamnar saken i den republikanstyrda senaten, där det kommer att krävas två tredjedelars majoritet för att avsätta presidenten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters-AFP