Tusentals hyresrätter kan bli bostadsrätter

11 februari 2019 11:54

Tusentals hyresrätter i Stockholms förorter kan omvandlas till bostadsrätter. I elva stadsdelar kommer 20 000 hushåll att få erbjudande om ombildning, enligt en överenskommelse i kommunstyrelsen som presenterades av den grönblå majoriteten i stadshuset på måndagen.

Förslaget är ett led i kampen att motverka segregation i Stockholms ytterområden, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Det blir i områden där snedfördelningen mellan bostads- och hyresrätter är som mest påtaglig – där en blandning vore som mest betydelsefull. Vill du göra bostadskarriär i de här områdena i dag så måste du flytta.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) säger till Svenska Dagbladet att beslutet är "att gå åt fel håll".

Vad vi behöver i Stockholm är inte färre hyresrätter utan fler.

Före sommaren hoppas den grönblå majoriteten att eventuella ansökningar för att ombilda kan börja behandlas.

Ombildning av hyresrätter

Elva stadsdelar i Stockholm uppfyller enligt förslaget kriteriet att både allmännyttan och boendeformen hyresrätt dominerar. Kriterierna är att hyresrätter ska utgöra mer än 60 procent av bostadsbeståndet, samt att andelen allmännyttiga hyresrätter ska vara större än andelen privata hyresrätter. Beslutet rör sig därmed följande stadsdelar: Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra.

Ombildningsprocessen kommer med en rad krav. Bland annat måste hälften av de boende i ett hyreshus teckna intresse för en ombildning för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande.

Källa: Nya Moderaterna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT