Tung förlust för Macron i EU

Frankrikes tilltänkta EU-kommissionär Sylvie Goulard petas på förhand.

En svidande förlust för president Emmanuel Macron – men samtidigt inte mycket till seger för rävspelande motståndare i EU-parlamentet

10 oktober 2019 14:37

Efter att ha tvingats till ett andra utskottsförhör på torsdagsmorgonen röstades Goulard ned med bred marginal av ledamöterna i inremarknads- och industriutskotten. Resultatet 82-29 innebär en rejäl smäll för både Goulard själv, men också president Macron, som nominerat henne.

Nu tackar hon för sig.

"Jag noterar parlamentets beslut, av respekt för demokratin. Jag tackar republikens president och Ursula von der Leyen (EU-kommissionens tillträdande ordförande) för deras förtroende och alla de ledamöter som röstat för mig", skriver fransyskan själv på Twitter.

Synder och rävspel

Goulards fall beror främst på gamla synder. Hon utreds för att ha använt EU-pengar till en assistent på hemmaplan snarare än i EU-parlamentet, när hon tidigare var ledamot där. Dessutom drog hon under de åren också in stora sidoinkomster från en tankesmedja.

Samtidigt spelar även politiken in. Redan inför utskottsförhören stoppades en kandidat vardera från EU-parlamentets stora partigrupper – kristdemokratiskt konservativa EPP och socialdemokratiska S&D. Nu får även en från liberala RE tacka för sig.

Att inte minst EPP varit ute efter att fälla Goulard märks extra tydligt i en tweet från partigruppen, där ett internt budskap fortfarande är synligt i bakgrunden.

"Vi fäller henne senare, men säg inget", lyder beskedet.

Ändrad portfölj?

Rena rävspelet, muttrar Goulards anhängare i RE.

"Att Sylvie Goulard ratas som EU-kommissionär för den inre marknaden är ett tydligt bevis på det politiska spelet som är verklighet i EU. De två största grupperna, den konservativa och den socialdemokratiska, gör allt vad den kan för att skydda sina egna kandidater", säger Fredrick Federley (C) i en kommentar via SMS.

Macron får nu sannolikt leta en ny kandidat. Möjligen tvingas även von der Leyen fundera över vem som ska ansvara för vad, efter utskottskritik även mot att Goulard föreslagits få ansvar över för många tunga uppgifter.

Fakta: Fällda kommissionärer

Under EU-parlamentets pågående granskning av de nominerade kommissionärerna i Ursula von der Leyens tillträdande kommission har nu tre ledamöter fällts:

* Rovana Plumb, Rumänien – tänkt som transportansvarig, men olämpligförklarad i den juridiska förhandsgranskningen, bland annat på grund av ett miljonlån som hon fick strax före EU-valet

* László Trócsányi, Ungern – nominerad som utvidgnings- och grannskapskommissionär. Fälldes också i förhandsgranskningen, efter oklara kopplingar mellan hans advokatfirma och landets regering.

* Sylvie Goulard, Frankrike – ansvarig för den inre marknaden, rymdfrågor och försvarsindustrin, men nedröstad efter dubbla utskottsförhör, främst på grund av utredningar om tidigare bidragsfusk.

Ersättare till de tre är ännu inte klara. Den nya EU-kommissionen ska enligt planerna ställas inför en samlande omröstningen i EU-parlamentet den 23 oktober och sedan tillträda från den 1 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Wiktor Nummelin/TT