Trendbrott – nu ökar uppsägningarna

För första gången på länge ökar nu antalet uppsägningar.

Den bästa tiden för arbetsmarknaden verkar vara förbi.

19 april 2019 08:05

26 procent fler tjänstemän blev uppsagda och sökte under första kvartalet stöd och hjälp hos TRR Trygghetsrådet. Samma tendens syns hos arbetarnas systerorganisation Trygghetsfonden TSL, med tre procent fler uppsägningar än motsvarande kvartal i fjol. Även Arbetsförmedlingens och SCB:s siffror visar samma mönster.

Vi såg att det började plana ut under fjärde kvartalet, det har helt klart fortsatt nu under första kvartalet, säger Lennart Hedström, vd på TRR.
Det är ett trendbrott, säger Caroline Söder, vd på TSL.

Handel och bygg

Framför allt är det inom handeln, bygg och transport som TSL märker av den försvagade jobbmarknaden när konkurserna blir fler.

Men det är fortsatt relativt lätt för de uppsagda att hitta ett nytt jobb. Det finns fortsatt en arbetskraftsbrist i många sektorer.

Det är en tudelad arbetsmarknad, det är ingen lågkonjunktur i den bemärkelsen. Det är fortsatt en god arbetsmarknad, många får fortsatt nytt jobb, säger Lennart Hedström.

Men ändå, den starka arbetsmarknaden har förmodligen sett sina bästa dagar, för den här gången, efter flera år av en urstark arbetsmarknad. Och nu tar TRR höjd för sämre tider. Organisationen har tidigare bedömt att cirka 12 000 uppsagda tjänstemän kommer att söka hjälp hos TRR under 2019. Den prognosen kommer förmodligen behöva skruvas upp med några tusen om utvecklingen håller i sig, enligt Lennart Hedström.

Rationella människor

TRR har också undersökt hur lång tid det i genomsnitt tar för en uppsagd tjänsteman att hitta ett nytt jobb. Rörligheten är klart högre bland de yngre, visar statistiken. Bland 20–29-åringar tar det i snitt fyra månader innan de får ett nytt jobb efter att ha blivit av med det gamla. Mitt i livet, 40–49 år, har den tiden stigit till sju månader. För 60-plussare tar det tolv månader.

Lennart Hedström anar en koppling till de äldres generösare uppsägningsvillkor.

Människor är rationella, säger han.

Men det är inte alltid så smart. Det blir svårare att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden om man går sysslolös en längre tid, visar forskningen. Mer resurser borde därför läggas på löpande kompetensutveckling än feta avgångsvederlag, enligt Hedström med en tydlig passning till politikerna och arbetsmarknadens parter som nu i och med januariavtalet, det mellan regeringspartierna och L och C, ska se över villkoren i arbetsrätten och ersättningarna.

Ligger lågt

En annan politisk förändring är att Arbetsförmedlingen ska ta ett kraftigt steg tillbaka. De privata aktörerna ska sköta jobbförmedlingen, är det tänkt. Om TRR därmed är beredd att ta en större bit av kakan är tveksamt – det är upp till ägarna, Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacken, enligt Lennart Hedström.

Men vi är definitiv redo att anta nya utmaningar, säger han.

Även TSL ligger än så länge lågt om hur de kan komma att agera.

Fakta: TRR och TSL

TRR Trygghetsrådet har potentiellt 950 000 tjänstemän som kunder. Det är i alla fall så många som jobbar på företag knutna till TRR:s stöd- och hjälptjänster för uppsagda.

Parallellt finns systerorganisationen Trygghetsfonden TSL som omfattar 900 000 arbetare kopplade till LO-förbunden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olle Lindström/TT