Traktorklubb fick kulturpris

Svensk Fergusonklubben Grålle, med säte i Ringarum, har begåvats med 2008 års kulturpris av Valdemarsviks kommun.

28 februari 2009 00:17
- Väldigt roligt att bli uppmärksammad på det här sättet. Det känns som en rejäl uppskattning av det vi sysslar med. Mycket hedrande, säger föreningens ordförande Mats Mattsson, när vi träffar honom och sekreteraren Göran Hallin i klubblokalen i Ringarum.

 

Kungen hedersmedlem
I museet tronar några exemplar av Harry Fergusons skapelser - traktorn - som entusiasmerade ringarumsborna Håkan Gerhardsson, Rolf Gustafsson och Kurt Bergström, så till den grad att de bildade en förening i den lilla östgötaorten 1987.

 

I dag kan Fergusonklubben stoltsera med 6 350 medlemmar över hela Sverige. Ja, även i de nordiska länderna och England.

 

-  Dessutom är vår kung hedersmedlem, inflikar föreningens kanslist Anette Gustafsson.

 

Banbrytare för jordbruket
Fergusontraktorn blev banbrytande för jordbruket under efterkrigstiden. Slog ut hästen och mekaniserade jordbruksarbetet med allt vad det vill säga.

 

- Det handlade om en revolution. Det finns runt 90 olika redskap att "hänga på" traktorn. Allt från det gamla vanliga, som plogar, harvar och slåttermaskiner till det lite mer udda, som exempelvis skördare för sockerrör. Vi har inte allt, men vår ambition är att får en komplett Grålleutrustning. Först måste vi bygga ut, säger Göran Hallin i det trånga, men mycket intressanta museet.

 

Föreningen, som nu har begåvats med ett pris på 10 000 kronor ska, enligt Mats Mattsson, ses som en attraktiv plattform för alla Fergusonälskare. Förutom ett eget kansli, med egen kanslist och hemsida, har man också en kvartalstidning, där man får tips och råd kring den lilla, ettriga, gråa tingesten.

 

- Vi har även träffar och föreningen ställer också upp med arton Grålledoktorer, specialister som kan vara till stöd för traktor-ägarna när det ska renoveras, servas eller lagas.

 

Mats Mattson, bosatt i Rönö på Vikbolandet, har själv vuxit upp med Grållen på föräldragården. För närvarande är han ägare till tre exemplar. Han pratar med ödmjukhet om fordonet, vars första exemplar rullade ut från fabriken i Coventry i juni 1946. Just det exemplaret finns att beskåda i Ringarum.

 

Frustar och kämpar
Men det finns också Grållar som fortfarande frustar och kämpar lite här och var.

 

- Jag känner bland andra en trädgårdsmästare Svärtinge, som använder Grållen i sin verksamhet, säger Göran Hallin, medan traktorns fader Harry Ferguson blickar ner över museet från ett fotografi på väggen.

 

Varför kallas traktorn för Grålle?

 

- Ingen vet med bestämdhet, men det finns två teorier. Grålle var ju ett vanligt hästnamn och när traktorn ersatte hästen så fick den heta Grålle. Den andra teorin är andra är att traktorn är grå, svarar Göran Hallin.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!